Емил Ценов е преподавател по маркетинг в университета „Уебстър“ във Виена. Днес той гласува на парламентарни изборите в Австрия за пръв път. Ето как той вижда ситуацията.

- Преди дни бяха изборите в Германия, където предизборната кампания бе определена като скучна, но последваха изненади в деня на вота. Как ще определите предизборната ситуация в Австрия?
- Предизборната кампания в Австрия беше всичко, но не и скучна. Имаше много агресивност и озлобеност. Залогът на тези избори на фона на събитията в Европа е доста голям и особено след инфарктната победа на Ван дер Белен на президентските избори, които се наложи да се повторят миналата година. Тук се стигна до обвинения в корупция, в манипулиране на медиите, до фалшиви новини. Ще употребя термина „Балкански престрелки“. Не бяха скучни изборните кампании, а на последния дебат се стигна до много лични нападки и голяма доза агресия.

Снимка: bTV

- Защо се получи така?
- 44 години е имало коалиция между двете партии – християндемократи и социалдемократи. Едната от двете партии винаги е била във властта. Възходът на крайнодесните, но и на зелените и на либералните партии, започна като реакция на обществото към един вид стагнация, която се получи в дълъг период от време. Крайнодясната Партия на свободата вече е влизала във властта. Хората искат промяна.

Когато двете партии са във властта, се стига до разпределение на постове. Голяма част от австрийската икономика е управлявана от държавата – фирми като железниците, летището, пощите – те са държавни. Когато едни и същи партии владеят дълго политическият ландшафт, се стига до оформяне на крепости, което дразни обществото и бизнеса.

- Ударите под кръста в предизборната кампания накъде ще насочат гласовете?
- Беше ясно, че социалдемократите имаха сериозни проблеми. Канцлерът Керн се очакваше да изчисти тези проблеми. Той идва от големия бизнес. Бил е шеф на държавните железници и е на възраст – 51 години, в която съчетава младежки ентусиазъм с голям управленски опит. Той използваше този аргумент срещу младостта и неопитността на Себастиан Курц, който има харизма. Това, което се случи, е, че християндемократите започна да използват риториката на крайната десница, а тя стана по-умерена. Вече не се говори за излизане от ЕС. Говори се не толкова Виена да не се превръща в Истанбул, а да спре ислямизацията. Използва се по-мек език. Но се борят за едни и същи гласоподаватели. В момента голямата борба е кой на кого ще открадне гласове.

Снимка: bTV

- На какви теми заложиха партиите?
- Социалдемократите наблегнаха на темата, че икономиката върви много по-добре. БВП е растеж 1,5%. Безработицата падна много. Това са темите, които социалдемократите искат да се дискутират. Другите – миграцията. Много бежанци минаха от тук. Хората виждат, че светът около тях се променя.

Гласоподавателите на крайната десница са в по-малките градове, където реално не се усеща толкова миграционната вълна, но там се използва страхът, че това може да се случи. Т. е., когато ти си го видял, че дяволът не е толкова черен и че има и полза от тези тенденции, е по-трудно да бъдеш убеден в противното. Това са основните теми, които се дискутират в момента.

- Как ще характеризирате тримата кандидати?
- Канцлерът Керн е професионалист, човек, който идва от бизнеса, но има и политически опит. Няма обаче личната харизма на останалите двама кандидати.

Снимка: bTV

Пред университета има един постер на Себастиян Курц и там пише: „Младо вино в стара бъчва“. Това е, което неговите конкуренти искат да използват. Той влезе в политиката млад и е голям прецедент в Европа. Ясно е, че той не може да свърши всичко сам. Има други интереси, които стоят зад него и той представлява. Но е много харизматичен. Може да го сравните с (френския президент Еманюел) Макрон в това отношение. Освен това е решителен, когато става въпрос за действия. Като външен министър показа няколко пъти това – затвори Балканския път за бежанците, но и втвърди тона към Турция.

Щрахе е перфектният популист. Той трябваше да смени една много твърда риторика с държавнически подход, защото очаква, че ще бъде поканен за коалиция. Той е политически играч и знае как да го направи.
Прогнозата ми е, че ще се стигне до коалиция.