Австрия избира нов парламент. 10 партии се състезават за вота на австрийците и за 183 депутатски места. Право на глас имат почти 6,5 млн. австрийци.

Изненади не са изключени, защото около 1 млн. не са решили за кого за гласуват. Прогнозите са, че в парламента ще влязат 5 – 6 партии, като преднина се дава на Народната партия и нейния 31-годишен лидер Себастиан Курц. Очаква се и крайнодясната Партия на свободата да получи значителна подкрепа и дори може да стане втора политическа сила.

Архитект Паулина Ципфел, която живее в Австрия от 25 години, се надява ако Народната партия спечели мнозинство, да въведе данъчни облекчения за бизнеса. Казва, че коалиция с крайнодесните ще е спорна и трудна.

„Преди да се появят бежанците, най-голямата им предизборна тема бяха емигрантите от Източна Европа. Не мисля, че българската общност би гласувала за тях“, казва тя.

Ако крайнодясната Партия на свободата спечели повече гласове, може да се очакват по-строги условия за социални помощи, от които се възползват и наши сънародници.

„Ако дойдат на власт, вероятно ще приемат закoнови наредби, които да ограничат възможностите за такива злоупотреби“, коментира Ципфел.

Вижте повече във видеото:

Колко партии ще успеят да прескочат 4-процентовета бариера ще стане ясно след няколко часа. Очакванията са за висока избирателна активност – над 70%, и за рекордно гласуване по пощата.

Изборният ден ще приключи в 17:00 ч. местно време. Тогава се очакват първите резултати. Тогава ще стане ясно и дали Австрия ще има най-младият лидер в Европа.