Австрийците решават днес кой ще бъде президент на републиката следващите 6 години. Право на глас имат 6,4 милиона избиратели.

Двамата кандидати са с равни шансове и никои не смее да прогнозира й ще спечили - проеворпейският Александър ван дер Белен или крайнодесния Норберт Хофер. Позициите на двамата са напълно противоположни, но и двамата са вид протестен вот на австрийците срещу традиционните партии в страната.

Това е най-дългата предизборна кампания в историята на Австрия.

На балотаж през май стигнаха двамата кандидати, които днес повтарят битката. Тогава разликата между двамата бе 0,6 % и вотът бе оспорен заради жалби за нарушения.

Александър Малеев е един от българите, които ще гласуват. Срещаме се на едно от най- посещаваните от туристите места във Виена- замъка Хофбург, където ще бъде и бъдещият президент на Австрия.

„Електоратът на Хофер съвпада с този на Тръмп и на брекзит. Неговите поддръжници са мъже на възраст, не от големите градове, а от провинцията и са песимисти за бъдещето. По-ниско квалифицираните гласуват за Хофер. Що се отнася за ван дер Белен почти всички публични личности, бивши и настоящи политици, интелектуалци са на негова страна”, посочва Малеев.

На една от централните улици във Виена от едната й страна са плакати с лика на 45-годишния самолетен инженер Хофер, а от другата на 72- годишния университетски преподавател по икономика Ван дер Белен.

„Ако Ван дер Белен иска един по-силен ЕС, по-солидарен, то Хофер иска една силна държава и един по-скоро икономически европейски съюз, но държавите да запазят национален  суверенитет”, обяснява Малеев.

Хофер не крие, че симпатизира на Тръмп. Няколко пъти се обяви за диалог с Русия и за отпадане на санкциите. През пролетта спечели голяма част от австрийците заради антимигрантската си риторика.

Ван дер Белен пък обяви, че никога няма да подкрепи правителство с крайнодесните.

Ако Хофер събере повече гласове- той ще бъде първият президент- националист в Европа след края на Втората Световна война. Очаква се, евентуална негова победа на мобилизира крайнодесния вот догодина и във Франция, Германия и Холандия.

Първите прогнозни резултати ще са ясна след 17 часа местно време, когато ще затворят и последните изборни секции.