Кризата с бежанците в Европа се задълбочава. Австрия въведе граничен контрол по унгарската граница в полунощ. В помощ на полицейските служители ще бъдат включени 500 войници.

"С тази мярка искаме да поставим ясен сигнал", заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер.

"Желанието ни е да се върнем към нормален режим на влизане в страната, с ред и интензивен контрол, като това допринесе за общоевропейското решение на проблема, продължи тя.

Засега мярката се въвежда по унгарско-австрийската граница, но ще се наблюдава потокът на мигрантите и правителството има готовност в случайна обособяване на нови бежански коридори да въведе мярката и по границите на Австрия с други държави, например Словения или Италия.

Микл-Лайтнер заяви, че не се предвижда връщане на мигранти в Унгария, но при строгия контрол ще бъдат връщани бежанци, регистрирани в други държави, като пример тя посочи България или Румъния.

Междувременно Сърбия пренасочи автобусите с мигранти към Хърватия вместо Унгария.

При преминаването си през Хърватия мигрантите са застрашени да попаднат на мини, останали от войните на Балканите през 90-те години на миналия век. Опасността се увеличава от факта, че те не могат да прочетат предупредителните знаци.  

Хиляди са на границата между Сърбия и Унгария

На сръбско-унгарската граница вече са се събрали около три хиляди бежанци. Те заплашват да влязат на унгарска територия със сила.

Сърбия в никакъв случай няма да използва сила срещу бежанците, преминаващи през нейна територия, увери вътрешният министър Небойша Стефанович, цитиран от ТАСС.

Той посети гранично-пропускателния пункт "Хоргош-1", където са се струпали няколко стотици мигранти, пътят на които беше блокиран от Унгария. Те посрещнаха министъра с аплодисменти и възгласи "Сърбия, Сърбия".

Министърът съобщи пред медиите, че днес планира да обсъди с унгарските си колеги какво може да се направи в тази ситуация. Той подчерта, че Белград не може да реши сам проблема за преминаването на границите. "Разбираемо е намерението на тези хора да стигнат до Евросъюза и да поискат там убежище. Нито сръбската полиция, нито държавата по никакъв начин няма да им създава пречки. Точно обратното, ще им помогнем и в никакъв случай няма да използваме против тях сила", увери Стефанович.

Вътрешният министър подчерта, че Сърбия се опитва да предостави на бежанците храна, вода и лекарства, за да облекчи престоя им в страната.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призова лидерите на страните-членки на Европейския съюз да осигурят защита на бежанците.

Днес се очаква като извънредна точка разселването на 120 хиляди мигранти да бъде обсъдено от евродепутатите в Брюксел.

На заседанието си в понеделник министрите на вътрешните работи не постигнаха единно становище по въпроса.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия