Гръцките служители използват всички възможности в усилията да вземат назаем 15 милиарда евро, за да избегнат фалит, и правят напоследък сондажи в Китай и Русия, според информации в гръцките медии, цитирани ДПА.

Седмичникът "Карфи" цитира правителствени служители, които посочват, че страната се надява, че Китай ще даде заем на Гърция от 10 милиарда евро под формата на предплащане за бъдещо ползване на пристанището Пирея и като аванс за инвестиции в гръцките железници.

Страната се надява да получи допълнителни 3 до 5 милиарда евро от Русия, според седмичника "Агора" , който също цитира гръцки служители. Тези средства ще послужи като предварително плащане на такси, свързани с планирания газопровод "Турски поток".

По тръбопровода ще се пренася руски газ до гръцко-турската граница. Гръцкият премиер Алекси Ципрас е разговарял с руския президент Владимир Путин по-рано този месец за продължаването на газопровода на гръцка територия, за да може след това газът да бъде транспортиран до Централна Европа.

Германският сайт "Шпигел онлайн" съобщи, че споразумение за това би могло да бъде подписано още във вторник.