Няколко нападения бяха извършени днес във Франция след вчерашния атентат срещи списание „Шарли Ебдо”, при който бяха убити 12 души.

Жена полицай беше застреляна близо до метростанция в столицата. Ранен беше и още един човек. Експлозия избухна в ресторант близо до джамия. По друга бяха хвърлени няколко тренировъчни гранати. При нападенията срещу мюсюлманския храм нямаше пострадали.

Дали между атаките днес и вчера има връзка, е рано да се каже, но Франция неведнъж е получавала терористични заплахи от радикални ислямистки групировки, в това число и от „Ислямска държава”.

Френската полиция още не знае дали терористите действат на своя глава или са членове на някоя ислямистка групировка. Първите непотвърдени сведения във френските медии са, че нападателите са извикали, че са от „Ал Кайда” в Йемен.

Ал-Кайда на Арабския полуостров действа в пограничните райони между Йемен и Саудитска Арабия, но беше силно отслабена с точно насочени удари от американски безпилотни самолети. Много вероятно е двамата братя да са от клетките на „Ал Кайда” в Магреба, която обединява всички ислямисти в Северна Африка. През последните години те извършиха множество атаки срещу френски цели, като екзекутираха и няколко френски заложници.

През ноември френски джихадисти, сражаващи се под черното знаме на „Ислямска държава”, отправиха заплахи към Франция заради участието на френски изтребители във въздушните удари срещу техни позиции в Сирия и Ирак.

Единият от братята, заподозрени за терористичния атентат, вече е лежал в затвора преди 7 години заради организирането на трафик на джихадисти за Ирак. Извършеното от тях кръвопролитие с викове „Аллах е велик!" и „Пророкът е отмъстен" беше осъдено от целия ислямски свят.

Мюсюлмански лидери се опасяват, че нападението срещу „Шарли Ебдо” ще има силен обратен ефект за ислямската общност. Отправен бе призив подобни действия, като това в Париж, да бъдат заклеймени по време на петъчните молитви на мюсюлманите по света.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел