Британски археолози разкриха как е изглеждало лицето на неандерталка, живяла преди 75 000 години. В продължение на 9 месеца учените от университета в Кеймбридж старателно възстановяват черепа ѝ, като сглобяват стотици костни фрагменти.

Те използват контурите на лицето и черепа, за да направят реконструкция, която да им позволи да разберат как е изглеждала древната жена. 

Снимка: University of Cambridge

Според учените става въпрос за 40-годишна жена, която е била погребана в пещерата Шанидар в Иракски Кюрдистан преди десетки хиляди години. И докато по-ранните находки са били номерирани, неандерталката е наречена Шанидар Z на пещерата, в която е открита. 

„С ясно изразени ръбове на веждите и без брадички, черепите на неандерталците изглеждат различно от тези на нашия собствен вид, Хомо сапиенс. Реконструкцията на лицето на Шанидар Z предполага, че тези различия може да не са били толкова явни приживе“, казва д-р Ема Померой, палеоантрополог и доцент в катедрата по археология на университета в Кеймбридж.

Снимка: University of Cambridge

Екипът от изследователи изкопава неандерталката през 2018 г. от вътрешността на пещерата Шанидар, където видът многократно се е връщал, за да положи мъртвите си.Тя е била положена да почива в дол, издълбан, за да побере тялото ѝ. Позата показва, че е била облегната настрани, лявата ѝ ръка е била свита под главата ѝ, а отзад е имало скала, която може да е била поставена като възглавница.

Снимка: University of Cambridge

Когато археолозите го откриват, черепът е бил сплескан до около два сантиметра дебелина. Главата е била смачкана, вероятно от скално срутване, сравнително скоро след смъртта. Това е станало, след като мозъкът се е разложил, но преди черепът да се напълни с пръст. След това главата е била допълнително уплътнена от седименти в продължение на десетки хиляди години.

 

Снимка: University of Cambridge

„Мисля, че тя може да ни помогне да се свържем с това кои са били те. Изключително вълнуващо е и всъщност е огромна привилегия да можеш да работиш с останките на който и да е човек, но особено на такъв специален като нея“, допълва д-р Ема Померой.

Снимка: University of Cambridge

Екипът изваждат Шанидар Z на десетки малки блокове, увити във фолио, изпод седем метра и половина почва и скала в сърцето на пещерата. Учените внимателно разкриват останките, включително съчленен скелет почти до кръста, като използват консолидиращ материал, подобен на лепило, за да укрепят костите и околните седименти.

В лабораторията в Кеймбридж изследователите правят микроКТ сканиране на всеки блок, преди постепенно да разреждат лепилото и да използват сканирането, за да насочат извличането на костните фрагменти. Водещият консерватор д-р Лусия Лопес-Полин сглобява над 200 парчета от черепа, за да му върне първоначалната форма, включително горната и долната челюст.

Снимка: University of Cambridge

„Това е като 3D пъзел с високи залози. Обработката на един блок може да отнеме повече от две седмици. Всеки фрагмент от черепа се почиства внимателно, а лепилото и консолидиращият материал се добавят отново, за да се стабилизира костта, която може да бъде много мека, с консистенция, подобна на бисквита, потопена в чай", казва палеоантропологът ф-р Ема Померой.

Реконструираният череп e повърхностно сканиран и отпечатан в 3D формат, като формира основата на главата, създадена от водещи световни палеохудожници еднояйчните близнаци Адри и Алфонс Кенис, които изграждат слоеве от изкуствени мускули и кожа, за да разкрият лицето.

Снимка: University of Cambridge

Новият анализ категорично предполага, че Шанидар Z е била по-възрастна жена, може би в средата на 40-те години. Без тазови кости, екипът разчита на секвениране на протеини от зъбния емайл, за да определи нейния пол. Зъбите също са използвани за измерване на възрастта ѝ чрез нивата на износване.

Снимка: University of Cambridge

Смята се, че неандерталците са изчезнали преди около 40 000 години и откритията на нови останки са рядкост. Шанидар Z е първият индивид, открит в пещерата, от повече от 50 години насам и може би е най-добре запазеният през този век. 

Смята се също, че долната част на скелета на Шанидар Z е изкопана през 1960 г. по време на новаторските разкопки на американския археолог Ралф Солецки, при които той открива останките на поне 10 неандерталци.

Поразителната реконструкция е представена в нов документален филм „Тайните на неандерталците“, продуциран от Би Би Си за „Нетфликс“, който вече е достъпен по целия свят.