Анкара: Или ще поправим отношенията със САЩ, или те напълно ще се развалят
Това заяви външният министър на Турция дни преди посещението на Рекс Тилърсън
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Мевлют Чавушоглу
Мевлют Чавушоглу Снимка: bTV

Отношенията на Турция със Съединените щати или ще бъдат поправени, или напълно ще се развалят, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в Истанбул на откриването на министерска конференция за сътрудничество между Турция и Африка, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Изказването му идва само дни преди очакваното посещение в страната на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Напрежението между САЩ и Турция расте заради офанзивата в СирияЩе се стигне ли до сблъсък на двете натовски армии?

Министърът подчерта, че отношенията със САЩ в момента са „на много критичен етап“.

„Очакванията ни от САЩ са ясни и известни. Ние вече не искаме обещания, а конкретни стъпки. За да можем да разговаряме по определени въпроси, трябва да изградим загубеното доверие“, каза Чавушоглу, цитиран от „Спутник“.

Анкара: Ако подкрепят терористи в Сирия, САЩ рискуват конфронтация с насВ момента Турция не разглежда американското предложение за зона за сигурност в Африн, защото „обещанията на САЩ не съвпадат с това, което те реално правят“, каза Бекир Боздаг

Ръководителят на турската дипломация добави, че САЩ са допуснали много сериозни грешки по отношение на Турция, като спомена конкретно подхода на Вашингтон към Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и Силите за защита на народа (СЗН) в Сирия.

Турция: САЩ трябва незабавно да се изтеглят от МанбиджАнкара иска да види конкретни стъпки от САЩ, които трябва да прекратят подкрепата си за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу

САЩ не спазиха дадените ни обещания. Естествено е, че са загубили доверието както на нашия народ, така и на нас, управниците“, заяви Чавушоглу.

Той добави, че това ще бъде заявено и на Тилърсън при посещението му.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре