Лидери по целия свят, сред които американският президент Доналд Тръмп, разпространяват слова, насаждащи омраза, нарочно пораждащи страховете и безпокойството и диаболизиращи определени групи хора. Тази „токсична“ риторика е направила света по-опасно и „по-мрачно“ място, се казва в годишния доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ за състоянието на човешките права по света (вж. доклада, на англ. ез.), предадоха световните агенции.

Документът съдържа 408 страници, посветени на нарушенията на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г.

В него се подчертава, че през изминалата година „циничното използване на риториката „ние срещу тях“ на упреците, омразата и страха е придобила глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век“, когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия, предаде АП.

Адолф Хитлер
Снимка: btvnovinite.bg

Пределите на това, което е приемливо, се променят. Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората – расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 г., други ще се озоват също в позицията на атакувани“, се казва в доклада.

Като пример се посочва блокирания от американски съд указ на Тръмп, който затваряше временно границите на САЩ за бежанците и за гражданите на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население. Като друг пример се цитира „незаконното и безотговорното“ споразумение, сключено между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция.

Правозащитната организация споменава Тръмп, унгарския президент Виктор Орбан, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте сред лидерите, които „със своите разединяващи хората слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите“, констатира правозащитната организация.

Виктор Орбан

При представянето на документа Джон Далхаузен, директор на „Амнести интернешънъл“ за Европа, припомни, че унгарският премиер Орбан е нарекъл мигрантите „отрова“, крайнодесният холандски лидер Герт Вилдерс е говорил за „мароканска измет“, а холандският премиер Марк Рюте е написал отворено писмо, което приканва мигрантите да се държат „нормално или да се приберат у дома“, предаде Франс прес.

В доклада се казва още, че светът става едно „по-мрачно и по-нестабилно място“, че правителствата по света „си затваряха очите за военни престъпления и договаряха сделки, които подкопаваха правото на хората да поискат убежище, приемаха закони, които нарушаваха свободата на словото, подстрекаваха към убийството на хора, просто защото те са обвинени, че употребяват наркотици, оправдаваха мъченията и масовото следене и разширяваха драконовските полицейски правомощия“, предаде АП.

Родриго Дутерте
Снимка: Reuters

В документа се допълва, че „големият въпрос на 2017 г. ще бъде колко далеч светът ще остави да стигнат жестокостите, преди да направи нещо срещу тях“.

„Фундаменталните идеи за човешко достойнство и равенство бяха поставени под заплаха през една година, в която стана рутина бомбардирането на болници в Сирия и Йемен, в която бежанците бяха изтласквани обратно в зоните на конфликт и в която имаше сериозни мерки за заглушаване на дисидентите от правителства по целия свят“, се казва още в доклада, предаде ДПА.

В Европа страховете от тероризма доведоха до мерки, които едно време бяха възприемани като изключителни, а днес са част от обикновеното наказателно законодателство в няколко страни. Франция и Великобритания сега позволяват домашни арести да бъдат налагани въз основа на доклади на тайните служби, които не могат да бъдат обжалвани ефективно от засегнатите. Новият британски закон за следенето „прави значителна стъпка към една действителност, в която правото на личен живот е просто непризнато“, се казва още в доклада, предаде ДПА.

Говорейки за Близкия изток, „Амнести интернешънъл“ разкритикува четири от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Франция, Русия и САЩ, за това, че активно подкрепят сили, отговорни за нарушения на правата на човека в продължаващите конфликти в Сирия, Йемен, Либия и Ирак, предаде ДПА.

Други бликоизточни страни, в това число Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, са критикувани, че не организират справедливи процеси за хора, обвинявани във връзка с националната сигурност и с тероризма.

Неправителствената организация посочва и 36 страни, които са нарушили международното право, като са върнали незаконно бежанци в страни, в които техните права са застрашени, предаде Франс прес.