Соченият за организатор на парижките атентати Абделхамид Абауд е бил убит при вчерашния щурм в парижкото предградие Сен Дени, обявиха от прокуратурата в Париж.

Първоначално от полицията смятаха, че той се намира в Сирия, но разследването ги заведе до апартамента в Сен Дени, който вчера беше обект на мащабна антитерористична операция, при която избухнаха престрелки и взривове.

„Абделхамид Абауд беше официално идентифициран след сравняване на пръстови отпечатъци като един от убитите при полицейската операция”, се казва в съобщение на прокуратурата.

Снимка: БГНЕС

Тялото му е намерено в сградата, надупчено от куршуми.

Въпреки това обаче остава неясно дали Абауд не се е самовзривил, казаха още от прокуратурата.

Снимка: Reuters

28-годишният Абауд е един от двамата убити предполагаеми терористи при спецакцията. Втората жертва е самовзривила се жена, за която се предоплага, че е братовчедка на Абауд. Осем души бяха арестувани при операцията.

Потвърждението, че Абауд е бил в Париж, ще насочи още повече вниманието върху европейските служби за сигурност, които са смятали, че той е в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Кой е Абауд?

Абауд е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на "Ислямска държава", който години наред беше неуловим за полицията в ЕС.

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Молебнек, е познавал добре Абауд.

Братът на Салах - Брахим, който се взриви на булевард "Волтер" в Париж, без убие никого освен себе си, също е познавал Абауд.

Снимка: БГНЕС

Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.

Абауд привлече вниманието на белгийските вестници в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младия джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето.

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел.