Половината от 88-те български туристи, които бяха блокирани в Испания, вече са се прибрали, а останалите са в хотел в Мадрид. 

Нашите сънародници, пътували по програма с преференциални цени за хора над 55-годишна възраст, останаха без превоз до България в последния ден от почивката си.

Нашите сънародници е трябвало да отпътуват от курорта Марбея вчера, но българската фирма, която организирала почивката, им съобщила, че има проблеми с връщането в България.

Хората били разделени на три групи. Едната отпътувала за страната ни още снощи, а другата - тази сутрин. Около 40 туристи обаче все още очакват да се приберат у дома. Сред тях е проф. Боян Лозанов, който разказа пред bTV за премеждията в Испания.

„В чакалнята на един хотел прекарахме нощта. Пристигнахме някъде към 4 часа в Мадрид и в момента не сме настанени. От вчера на обед никой не е получил нищо от организаторите, дори и вода. И въобще - те ни оставят на самоиздръжка,” казва проф. Лозанов. По думите му единственото, което са решили да поемат организаторите, е една нощувка. „За пътуването казаха, че ще бъде със самолет утре в 19:30 часа.”

Налага се до отпътуването си българите да разчитат на собствени средства, които вече са на изчерпване. Здравословното им състояние е добро, с изключение на стреса и неприятните емоции, свързани с организационните неуредици.