Над 180 000 руснаци са се присъединили към онлайн петиция до президента на страната Владимир Путин с искане за оставка на премиера Дмитрий Медведев заради позицията му за учителските заплати, предаде „Франс прес”.

Петицията се появи след като министър-председателят посъветва нископлатен учител да се заеме с бизнес, ако иска да печели пари. Коментарът на Медведев, възприет като неадекватен и несъпричастен, отприщи порой от критики в печата и социалните медии.

„Кабинетът трябва да се ръководи от човек, който е компетентен, образован и милее за страната”, написа авторът на петицията Александър Ли.

Държавната Дума, долната камара на руския парламент, е задължена да обсъди всяка петиция, събрала над 100 000 подписа.

На конференция за детското образование във вторник университетски преподавател от бедния Дагестански район попита Медведев защо учителите получават само около 15 000 рубли (230 долара) месечно, докато полицаите са много по-добре платени.

„Няма смисъл да се сравнява”, отговори Медведев. „Въпросът е какъв жизнен избор правиш. Преподаването е призвание. Ако искаш да печелиш, в бизнеса има куп страхотни места, където да го направиш много бързо и по-добре. Но не сте избрали да се занимавате с бизнес”, допълни премиерът.

Медведев, който беше и президент от 2008 до 2012 година, добави, че „съвременен и енергичен учител трябва да намира начин да „заработва нещо допълнително”. Той даде пример със себе си – чел лекции в юридическия факултет на Петербургския университет през 90-те, но освен това водел семинари.

Официалната статистика показва, че средната заплата в Русия е около 37 000 рубли (507 евро). Учителите печелят по около 32 000 рубли на месец, но заплатата силно варира в зависимост от района.

В Дагестан учителите взимат по около 18 000 рубли, посочва в „Комерсант”.