Най-дръзкото през последните години терористично нападение в Европа беше извършено от говорещи на арабски нападатели и отне живота на поне 12 души в редакцията на френското сатирично издание „Шарли Ебдо”.

Атаката беше извършена по време на седмичната планьорка на екипа му - някои от най-добрите карикатуристи и разследващи журналисти в страната.

"Шарли Ебдо" стои зад редица мащабни разкрития, но и зад карикатури, предизвикали полемика по целия свят. В това число и заради критичното си отношение към религията.

Часове след най-кървавия терористичен акт на френска територия, атмосферата в Париж е тягостна. Все още е изключително тежко състоянието на четирима от ранените при атаката, съобщи кореспондентът на bTV във френската столица.

Никой досега не е поел отговорност за нападението. Париж и околностите са блокирани заради операцията за тяхното издирване.

„Отмъстихме за Пророка”

Дръзкото нападение в сърцето на Париж 10 минути преди обед дойде като шок за Франция и за света. Тримата маскирани и въоръжени с калашници нахлуват в редакцията на сатиричното списание и откриват стрелба с викове "Отмъстихме за Пророка".

"Видях дупки от куршуми по прозорците. Видях коли по средата на улицата, надупчени от куршуми, полицай на земята.", разказа очевидец.

Бягство и издирване

След като оставят след себе си 12 трупа, нападателите избягват с кола, като блъсват един пешеходец. В Париж е в ход мащабна операция за залавянето на терористите.

"Имаме описанията им. Колегите ни са в контакт с хората, които са присъствали на инцидента. Те ще бъдат разпитани. В това число са трима маскирани с тежки оръжия, които успели да избягат, преди да бъдат заловени.", заяви представителят на полицейския синдикат Емунюел Камембер.

Президентът на Франция Франсоа Оланд се отправи незабавно към редакцията на "Шарли Ебдо". Той определи атаката като "варварски терористичен акт".

"Франция днес преживява шок. Шокът на терористично нападение. Няколко терористични атаки бяха предотвратени през последните седмици. Знаете, че сме застрашени подобно на други страни по света. Заплашени сме, защото сме страна на свободата.", каза президентът.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище. Това означава, че властите се опасяват от нови атентати.

През последните месеци на няколко пъти френските служби съобщаваха за предотвратени терористични актове.