Една трета от германците все още не са решили за кого да гласуват ден преди парламентарните избори. Основните партии се борят да привлекат всеки един колебаещ се.

„Алтернатива за Германия” ще бъде новата партията в Бундестага. Последните прогнози дори я поставят като трета политическа сила. Затова в навечерието на изборите и Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и Мартин Шулц (СДП) призоваха и за вот срещу популистите.

„Освирквания и ругатни определено няма да решат бъдещето на Германия”, каза канцлерът Меркел.
„Ако „Алтернатива за Германия” влезе в Бундестага, това означава, че за първи път след 1945 г. гробокопачите на демокрацията ще влязат в парламента. Тук, в Берлин, казвам на тези хора: Вие сте наши врагове и ние ще браним демокрацията в Германия”, обяви Шулц.

Снимка: btvnovinite.bg

В неделя право на глас имат и 6 млн. германци с мигрантски произход. Те са около 10 процента от гласоподавателите.

Бранденбург ам Хафел е само на няколко км от Берлин. Намира се в провинция Бранденбург, където през 2014 г. популистката партия „Алтернатива за Германия” за първи път влиза в местен парламент. 

Популистите имат шанс да станат новата политическа сила и в Бундестага. 

От „Сбогом на еврото” и „Не на ЕС” преди 4 години, партията сега залага на политика: „Бикини срещу бурки” и „ислямът не е за Германия”.

Много от жителите на Брандебург отказват да коментира защо „Алтернатива за Германия” е толкова популярна. В същото време в града най-разпространените плакати са именно на тази партия. Някои от тях доста провокативни като този, който насърчава семейното планиране. 

В района живее българинът Радко Долджев със семейството си. Те също ще гласуват на изборите, но популистите не са техният избор. 

„Според мен те нямат конкретен план как ще се развиват след това по икономически и социални теми, а залагат на проблема с бежанците и това, че Меркел не е успя да реши този проблем”, коментира Радко. 

Часове преди вота Берлин утихва в очакване на развръзката.