Виктория Томова получи втора стипендия от Големия шлем
Финансовата подкрепа е в размер на 25 хиляди долара
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
2111528779.jpg
Снимка: bTV

Първата ракета на България при жените Виктория Томова беше одобрена за втора поредна година за стипенцията "International Player Grand Slam" за Международната тенис федерация (ITF).

Общо 29 състезатели от 20 държави са избрани да бъдат финансирани от Фондацията за развитие на Големия шлем (GSDF). Стипендията е в размер на 25 хиляди долара.

Новата ни първа ракета: Глупаво е да мислиш само за ранглистата (ВИДЕО)22-годишната Виктория Томова започва в квалификациите на Бризбън на 29 декември

В последните години този фонд увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. За втора поредна година програмата ще осигури общо финансиране в размер на 650 000 долара на избрани тенисисти. Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави.

Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

През тази година Фондацията за развитие на Големия шлем е увеличила с два пъти броя на играчите, получаващи стипендия.

Избирането на Томова за престижната стипендия стана възможно благодарение на съдействието на Българска федерация по тенис и президента на федерацията и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков.

Осем от тенисистите, одобрени от програмата, сред които и Виктория Томова, са получили стипендия и през 2017 година и продължават да отговарят на критериите на фонда.

Виктория Томова приключи с участието си на Откритото първенство на АвстралияБългарката загуби с 1:6, 1:6 в дебюта си в основна схема на турнири от Големия шлем

Пет от тенистите, които ще получат стипендия, участваха в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Това са Виктория Томова, Магдалена Фрех, Суну Куон, Каспер Рууд и Елиас Имер.

Фондацията за развитие на Големия шлем е създадена през 1986 година с цел да насърчава и увеличива конкурентните възможности за развитие на различни тенис региони. С годишните вноски от четирите турнира от Големия шлем Фондът се превърна в ефективно средство за развиване на конкурентен тенис в световен мащаб, като само през 2017 година е подпомогнал различни инициативи с 3 милиона долара.

През годините помощ от него са получили десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем - Густаво Куертен, На Ли, Виктория Азаренка и Елена Остапенко.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре