В неделя сутрин традиционно влизаме в домовете на известни кулинарни блогъри, а те готвят за зрителите на bTV и споделят интересни рецепти. Днес готви Жана, тя е сред най-успешните блогъри в България за последните 3 години. Тя се научава да готви, когато става майка и казва, че в началото това е трудно за нея. По-късно страстта ѝ към кулинарията променя живота ѝ и е причина семейството ѝ да остане в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„На 19 забременях, на 20 родих и до тогава въобще не ми се налагаше да готвя. Баба ми се справяше чудесно с тази задача и когато родих стана ясно, че аз ще трябва да се справям с тази задача. Започнах да търся някакви рецепти, но поради липса на опит готвех всякакви рецепти и готвех невероятни буламачи”, спомня си Жана.

Снимка: btvnovinite.bg

Жана сподели, че не помни точно първата си рецепта, но е била с ананас. Днес тя представи рецепта за сандвич с телешко, рукола и пармезанов дресинг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първо се нарязва телешкото месо, като всеки си преценява как – дали на кубчета, дали на филийки, аз съм го нарязала на пръчици. Лукът се нарязва на тънко и се оставя така, рукола и вече от тук е за дресинга, каза кулинарният блогът.

Жана посочи, че семейството ѝ са любители на сандвичите. „Аз специално много обичам кус кус със сирене. Пробвах известно време да си приготвям смути, защото реших да се отдам на тази вълна, но ми се стори много шумно като за сутрин и спрях”, каза още тя.

Снимка: btvnovinite.bg


Постепенно Жана започва да се увлича в готвенето и снима всяка своя вкусотия. Впечатлява се от примера на други вече утвърдени блогъри у нас и създава свой блог. Животът ѝ в България, обаче не ѝ харесва.

„Харесвам я като природа, харесвам я като картичка, но като устройство и като отношение, и като манталитет по никакъв начин не се чувствам привързана за Българите”, посочи Жана.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова със съпругът ѝ решават да се преместят в Швеция, където от години е и майка ѝ. Тя ги кани на гости, за да опитат от живота там първоначално за няколко седмици.

„ Нямаше нещо, което да не ни очарова в тази държава и като подредба, и като визия, и като всичко. Климатът не ни уплаши и решихме да заминем. Аз започнах да посещавам курс по шведски, цели две нива. Беше изключително трудно и бяхме планирали да заминем за Швеция април месец”, сподели Жана.

Снимка: btvnovinite.bg


Преди да заминат окончателно решават за последен път да направят опит да останат тук. Съпругът ѝ е интериорен дизайнер, а тя умее да готви. Дни преди полетът им  минават покрай една къща в София, която за късмет е свободна и я превръщат в ресторант. Жана никога не си е представяла, че трудното за нея готвене в първите години ще промени живота ѝ и ще е причина да остане в България.

„Предишната ѝ работа в медия ѝ носи много пътувания из България, където тя има възможност  да опознае традиционна кухня от различни краища на страната ни.

„Най-много ме впечатлиха децата и всеки път, когато деца приготвяха храна мен наистина ме хващаше срам за така наречените градски деца, каквато съм била и аз. Деца на 8-7 години да месят хляб и не само да бъдат асистенти в кухнята, а и наистина да приготвят такива неща е доста респектиращо и достойно за уважение. Със сигурност е било така на времето и това най-много ми хареса, че децата в по-малките градове или села са всъщност много по-готови за живота от чисто тази битова гледна точка, отколкото децата по домовете наистина са така по-глезени и по-несамостоятелни, защото някак си традициите по градовете са изместени”, посочи блогърът.