Входна такса за посетителите във Венеция беше въведена неотдавна. Всеки, който иска да се наслади на красотата на италианския град за един ден, трябва предварително да си купи билет на стойност 5 евро.

Все още това е експериментален регламент и цели да намали туристическите потоци в определени часове. Това обаче не се случва. Таксата не спира туристите, които искат да се насладят на красивия град.

Древен и красив – Венеция е музей на открито. А целта на новата мярка е да се намалят тълпите, които се стичат, за да разгледат каналите, мостовете и забележителната архитектура.

Порталът на общината е онлайн. Ако човек планира разходка с гондола ще трябва да резервирате посещението си и да заплатите входната такса от 5 евро.

Освободени от таксата са жителите на област Венето, работниците, студентите, както и туристите, които са резервирали поне една нощувка в хотел в града, както и някои други категории, които също трябва да се регистрират в онлайн платформата, но не и да плащат.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При регистрация системата генерира специален QR код, който трябва да бъде показан по време на проверките на място.

Пробно изискване има за пиковия летен сезон и то най-вече през уикендите. Седмица след въвеждане на таксата, приетата мярка далеч надхвърли очакванията и в градската хазна са постъпили над 723 000 евро. Или иначе казано близо 145 000 туристи са посетили лагуната за един ден.

Решението на администрацията раздели гражданите на Венеция. Една част смятат, че мярката е противоконституционна като се позовават на правото на свободата на движение. Подадени са сигнали до гаранта за защита на личните данни и жалба до прокуратурата.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняно подчерта, че „целта на таксата за достъп е да направи града удобен за живеене за жителите, работниците, студентите и туристите“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Венеция е деликатна и трябва да бъде защитена“, допълни той, като поясни, че това се прави, за да се „съхрани града на бъдещите поколения“. Кметът на Венеция настоя също така, че е необходимо да се вземат мерки за регулиране на туризма.

Преди три години на големите круизни кораби беше забранено да плават във венецианската лагуна, а градът обяви и ограничения за размера на туристическите групи.

С настъпването на летния сезон много общински администрации в Италия решиха да увеличат туристическия данък, а в Капри ще се плаща данък за слизане от кораба в размер на 5 евро.