Една от причините за новото огнище на африканска чума в Шуменско може да са плъхове, които са преминали огражденията, които са от мрежа. Това каза председателят на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков.

Снимка: bTV

Всичките близо 24 хиляди прасета в индустриалната ферма в с. Никола Козлево ще бъдат умъртвени. Тя се намира в гориста местност и причините се търсят именно там.

Към момента достъпът до обекта остава ограничен, а ветеринарните власти все още разследват как заразата е проникнала сред животните. 

Желязков добави, че умъртвяването на животните ще започне във вторник, както и че има специална площадка за загробване, която ще се обезопаси така, че да не се замърсят подпочвените води.

Снимка: bTV

В района на общините Каолиново и Паламара има установени случай африканска чума по дивите свине, добави председателят на БАБХ.

Снимка: bTV

Той поясни, че ще има и обезщетения след колосалните загуби, а отделянето на здравите от болните прасета вътре в комплекса няма как да стане, понеже когато са строени, не е било предвидено заболяването.

Ще започнат и проверки на пътя на прасетата, понеже част от тях, като малките например, се превозват от Варна.

Вижте още във видеото.