На Великден, най-големият християнски празник, в деня, в който празнуваме възкресението на Исус Христос и възкръсването на природата за нов живот, поглеждаме към вярата, любовта, доброто и към онези ценности, които често за съжаление остават встрани от материалното.

„Редно е да обърнем внимание на саможертвата на Бог, който толкова обикна света, че изпрати своя единороден син, за да спаси и изкупи цялото човечество от плена на греха и злото. Само вярата може да запази нашите духовни ценности и бъдеще. Може да се каже, че българите са вярващи. Това са моите наблюдения и особено тук в Банско, което е наречено богохранимо Банско“, каза в Банско отец Георги Касапинов.

Според него се спазват традициите, свързани с празничните дни.

„Чудеса винаги се случват, но трябва да имаме очи, за да ги видим. Чудеса се случват всеки ден. Вечер лягаме, а сутрин по чудесен начин се събуждаме. Това е едно от най-големите чудеса, с които сме дарени – здравето“, посочи отец Касапинов.

Той разказа и за старинната традиция в Банско - играта ломада.

„Тя е пренесена, според разказите старите банскалии, през далечната 1731 година, когато Хаджи Вълчо, брат на Паисий Хилендарски, до Божи гроб. Там престоява няколко дни и вижда, че тази игра се играе от православните женени мъже. Когато се връща в Банско, той споделя впечатленията от хаджийството. На следващата година е пресъздадена. Оттогава досега се играе“, посочи той.

Играта е целяла да помогне на римските войници, които пазят Божи гроб, да не заспиват.

„След като Христос е свален от кръста и положен в новия гроб, тогава еврейските правосвещеници отиват при Пилат и измолват от него да им даде стража, за да завардят гроба. Те са знаели, че Христос е проповядвал, че на третия ден ще възкръсне от мъртвите“, добави отец Касапинов.

Той сподели, че подобни игри се играят в Бразилия и Мексико. Вижте във видеото как премина играта: