Хирурзите няма да изчезнат от България, но е факт, че стават по-възрастни. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV хирургът акад. Дамян Дамянов, който получи отличието „Лекар на годината”.

От 2200 хирурзи у нас през 2003 г. сега те са около 1200, отбеляза той.

„Има хирургически отделения, в които работят по 2-4 хирурзи, които са на възраст 59 – 60 години. „Преди 2-3 г., когато направих последната статистика, засякох 34 новопостъпили млади хирурзи в хирургическите отделения и 85 хирурзи над 75 г., да не говорим, че имаше и 90-годишен хирург, който продължаваше да работи”, посочи още акад. Дамянов.

По думите му в момента младият лекар започва средно с около до 600 – 620 лв. заплата. Има и болници, в които финансовото състояние е по-добро и заплатите са малко по-високи.  

Лекарят на годината определи като недопустима, особено в устата на политик, репликата на вицепремиера Валери Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания, който ги нарече „кресливи жени с уж болни деца”.

„Политикът все пак си представям, че най-малкото трябва добре да жонглира с думите”. изтъкна акад. Дамянов.

„Прекалено много има отдаденост на политическите страсти. Парадира се с това, че политикът работи в името на хората, но твърде много си личи, че политическите партии работят приоритетно за себе си”, коментира той.  

Според него проблемите в здравеопазването са комплексни. Безспорно е, че системата трябва да бъде финансирана, но към проблемите на финансирането трябва да добавим и поредица от други, свързани с лекарствоснабдяване, консумативи, организация на здравеопазването, начина на извършване на иновативна дейност, уточни той.

Принуждават ни да мислим за клинични пътеки, не за болния човек. Принуждават ни да мислим дали ще си изкараме заплатите, тоест направили ли сме достатъчен брой клинични пътеки, ще вържем ли бюджета на болницата, изтъкна акад. Дамянов.

„Това вече не е хуманна медицина, това е търговска медицина. Говорим само за пари, къде остава болният човек, къде остава профилактиката”, попита той.

Акад. Дамянов призова за повече човеколюбие в медицината – както сред лекарите, така и сред политиците.