„Промените в Конституцията са пълно недомислие“, каза в предаването „Лице в лице“ председателят на „Движение 21“ адвокат Татяна Дончева.

„Първият тест беше в частта за служебното правителство. Най-обикновените хора имаха възможност да видят ефекта от цялата работа. Да поднесеш служебното правителство на тепсия на Бойко Борисов е проява на върховна глупост“, категорична бе тя.

„Промените в частта за съдебната система и другите части също са недомислени, но това ще стане ясно малко по-късно. Пишете ги отписани. Зависи от Конституционния съд, който ще реши какво ще остане“, допълни Дончева.

„Имаше периоди, в които имаше повече ред и смислени действия. Сега в безвластието, противопоставянето и странните действия излизат проблемите в системата. Проблемът е на първо място в хората, но на второ място в това, което направиха. Веднъж направиха аналогични конституционни промени, които нямаха ефект. Защо сега смятат, че ще имат? От „Демократична България“ трябва да спрат да спекулират с претенцията си да бъдат единствените създатели на реформа в съдебната система и върховенство на закона. Тези хора искат само контрол върху съдебната система. Този контрол е установен от Делян Пеевски. Хората около Христо Иванов не могат да се преборят с това“, подчерта председателят на „Движение 21“.

„Промените трябва да се случат в парламента и при подходящо мнозинство. Трябва да има мисъл какво и защо се променя. Тази работа иска друга експертиза, която я няма при хората около Христо Иванов и около „Продължаваме промяната“. В този парламент няма юристи, които да попълнят бройката на Комисията по правни въпроси. Устремът е на фризьорки, бармани, сервитьори и таксиметрови шофьори към парламента. Никога управляващите не са били толкова нехайни към юристите и икономистите“, каза Татяна Дончева.

Напрежението с Бойко Рашков

„Имаше едни времена, когато Делян Пеевски се чудеше кой ще го убива. Имаше скалъпено дело след това за КТБ. Ръководената от Бойко Рашков Комисия за контрол на използването на СРС-та извади наяве крайно порочния начин, по който бяха създали разработка за търсенето на потенциалните убийци на Делян Пеевски. Комисията на Бойко Рашков провали делото и се превърна във враг. Георги Гатев, квота на ДПС в комисията, беше лишен от допуск до класифицирана информация. Комисията и досега е владение на ПП-ДБ и ГЕРБ. Бойко Рашков беше сглобен със съдействието на БСП и беше отстранен“, припомни тя.

„Аз съдник няма да ставам. Да са си направили сметката къде и с кого се снимат. Като юрист ви казвам, че контрабанда по снимки няма как да се докаже. Те могат да се използват като компромат“, посочи Дончева относно снимките на бившия министър на вътрешните работи с обвинените за контрабанда Стефан и Марин Димитрови.

Предстоящите избори

„Лявото пространство се състои от БСП и кръг коалиционни партньори, състои се от „Левицата“ и кръг коалиционни партньори. Има още много други формации, които не винаги участват в изборите. БСП обяви какво ще прави - на 1 май ще събира широка коалиция. Срокът за регистрация в изборите е до днес. БСП ще се регистрира в стария си формат. На 27 април БСП ще гласува листите си. Какво ще прави на 1 май – не знам. „Левицата“ се явява като коалиция от шест партии и подкрепена от три сериозни граждански организации. Смятам, че подкрепата ще се разшири“, обясни председателят на „Движение 21“.

„Ваня Григорова не е била в „Левицата“. Ние бяхме в коалицията, която издигна кандидата за кмет. Други отношения с Ваня Григорова нямаме. Ние я поканихме, проведохме разговори, но тя постави условия, които никоя партия няма да уважи. Искаше еднолично ръководство, при което да бъдат изключени всички лидери на отделните партии. Искаше еднолично вземане на решения за политика, платформи, листи и подредби. За нас това е неприемливо. Не знам дали ще се окаже това приемливо и за Мая Манолова. Мая Манолова не я видях при регистрацията в ЦИК“, коментира още Татяна Дончева.