Учени от университета в Кембридж, изследвайки невронните връзки в мозъка, установиха кои спомени хората най-често заличават по време на сън, съобщава сайтът „Медикъл експрес”.

Връзките между невроните, съдържащи актуална информация, по време на сън се засилват, а онези, които са заети с факти от второстепенно значение, отслабват и впоследствие се заличават.

Изследователите провели експерименти, за да изяснят какви процеси протичат в мозъка по време на сън. Те стимулирали невронните връзки при опитни мишки, докато те се намирали в състояние, подобно на фазата на бавния сън при хората.

Независимо от това, че мозъкът притежава изключителен обем за паметта, поддръжката на невронните връзки и тяхната активност се нуждаят от много енергия. Много по-ефективно е да се запазва само най-необходимото.

Дори и да не се съхранява цялата получена информация, човешкият мозък изгаря 20 процента от употребяваните от нас калории.

По думите на автора на изследването Ана Гонсалес Руеда, заличаването на спомените помага да се предотврати превъзбуждане на нервната система. Мозъкът може да съхранява важната информация в продължение на дълъг период, без да губи необходимите факти.