Японската фирма Suntory ще изпрати шест свои алкохолни напитки да отлежават в Международната космическа станция (МКС). Те ще останат там поне една година, за да се изследва как липсата на гравитация се отразява на вкуса на питиетата.

Сред напитките, които ще бъдат в стъклени съдове, са 21-годишно сингъл малц уиски, както и дестилат, направен съвсем скоро.

Засега няма планове да се продава уиски, отлежало в космоса. След завръщането си от космоса напитките ще бъдат изследвани в лаборатория и опитани от професионални дегустатори, които ще сравнят вкуса им със същите питиета, отлежавали на нашата планета.

Ценната пратка излита в космоса на 16 август 2015 г. Част от пробите ще се върнат на земята след година, а другите ще останат на МКС поне още една.

Не се уточнява какви мерки са взети, за да не се изкушат астронавтите да „опитат” уискито. Само през тази година дестилатите на Suntory спечелиха 12 златни медала на престижни световни конкурси.