„БългарияСат – 1”, първият български телекомуникационен сателит на геостационарна орбита, беше изведен успешно в Космоса.

В 22:10 ч. наше време ракетата „Фалкон 9” на космическата компания „Спейс Екс” беше изстреляна от площадка 39A в Кейп Канаверал. 35 минути след старта сателитът се отдели от нея.

През следващите дни той трябва да достигне точката на геостационарната си орбита, която е на 36 хил. км от Земята. Тя ще бъде над Нигерия, а сателитът ще се движи в синхрон със Земята, така че да покрива един и същи регион от нея.

Апаратът с тегло 4 т и дължина 26 м ще покрива с телекомуникационни услуги Балканите и големи части от Европа, както и част от Северна Африка.

Сателитът ще започне да функционира около месец след изстрелването и се очаква работният му цикъл да продължи поне 20 години.

24 български специалисти ще следят работата му от контролен център, който се намира на наша територия.

Така България става 12-ата европейска държава със свой геостационарен телекомуникационен сателит и единствена от страните в Централна и Източна Европа.

Вижте запис на предстартовото броене и изстрелването тук:

Идеята за този сателит датира от 2006 г.  Тогава геостационарната позиция, която се полага на нашата страна, е била превзета от Норвегия. Да се възстанови тя, е отнело много време и ресурси.

Сателитът беше поръчан за производство на най-голямата в света фирма за търговски телекомуникационни сателити „Спейс Системс/Лорал”, базирана в Пало Алто, Калифорния.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, „БългарияСат – 1” може да се използва при форсмажорни обстоятелства, в следствие на природни бедствия. например, когато наземните мрежи не работят.