Италианското правителство предизвика бурни реакции в социалните мрежи с кампания, която призовава, понякога непохватно, италианските двойки да действат за подобряване на тревожно ниската раждаемост, предаде АФП.

„Размърдай се, не чакай щъркела“, се казва в един от туитовете, пуснати през последните дни от министерството на здравеопазването за насърчаване на „Ден на плодовитостта“ на 22 септември, който вече се приема като проява на сексистка снизходителност.

„Красотата няма възраст, но плодовитостта има“, се казва в друг туит, илюстриран от държаща пясъчен часовник млада жена. Той предизвика остри критики с намека си, че жените, които не успяват да родят, сами са си виновни.

Към мъжете не се подхожда по-тактично. „Мъжката плодовитост е много по-уязвима, отколкото се смята“, се уверява в друг туит с илюстрация на гниеща бананова кора.

В социалните мрежи се надигнаха гласове да припомнят множеството препятствия, които отблъскват бъдещите родители в Италия: висока безработица, особено сред младите хора, зле защитен отпуск по майчинство и ограничен капацитет на забавачниците.

Един от най-препредаваните отговори показва женска ръка с тест за бременност, на който пише: „Иди в чужбина и си намери работа“:

„Критиките към „Деня на плодовитостта“ са смехотворни. В страната на демографското самоубийство трябва да се направи много, много повече“, заяви обаче колектив от сдружения за правата на семейството.

Факт е, че Италия има най-ниската раждаемост в ЕС и една от най-ниските в света с едва 8 раждания на 1000 жители през 2015 г. Миналата година в Италия са се родили общо 485 хил. бебета, което е исторически ниско равнище, под половината от раждаемостта през 60-те години.

Министърката на здравеопазването, католичката Беатриче Лоренцин, която роди близнаци миналата година, обяви, че кампанията ще бъде преразгледана. „Не сме искали да обидим нито да провокираме никого“, увери тя.