Легендарният музикант Дейвид Бауи почина на 69-годишна възраст от рак. Новината беше потвърдена от сина на Бауи – режисьора Дънкан Джоунс, и беше публикувана в профилите на певеца в социалните мрежи.

От официалното съобщение става ясно, че изпълнителят се е борел с рак през последните 18 месеца. През годините имаше слухове, че той страда от рак на черния дроб.

Последното му участие на живо беше преди 10 години.

 

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Публикувахте от David Bowie в 10 януари 2016 г.

Преди три дни, на 69-ия рожден ден на Бауи, излезе дългоочакваният му албум Blackstar.

Бауи е институция в съвременната рок и поп музика. Кариерата му се простира в почти пет десетилетия – от 1969 г. до 2016 г.

Освен певец и автор на песни, Дейвид Бауи, е продуцент, художник и актьор.

Той е роден на 8 януари 1947 г. в Лондон под името Дейвид Робърт Джоунс.

Първият му голям хит Space Oddity достига до топ пет на британските класации за сингли след излизането си през юли 1969 г.

След три години на експерименти Бауи се връща на сцената с пищния и двуполов образ на Зиги Стардъст и албума The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

След още три години Бауи превзема и Америка. Първият му успех зад океана е със сингъла Fame от албума Young Americans.

Бауи се завръща по върховете на британските класации през 1980 г. с Ashes to Ashes от албума Scary Monsters (And Super Creeps) и съвместната му работа с „Куин” – Under Pressure" (1981 г.).

 Следва албумът Let’s Dance (1983 г.), от който е и едноименният хит.

През 90-те години на миналия век и първото десетилетие на XXI в. Дейвид Бауи продължава да експериментира с музикалните стилове.

Прекратява концертната си дейност през 2004 г., а последното му изпълнение на живо е през 2006 г. на благотворително събитие.

През цялата си кариера той е продал около 140 млн. Албума по цял свят. Във Великобритания има девет платинени албума, 11 златни и осем сребърни, а в САЩ – пет платинени и седем златни.

Дейвид Бауи (1947 – 2016)

 

През 1996 г. Бауи получи място в Залата на славата на рокендрола.

През 2004 г. сп. „Ролинг стоун” го нареди на 39-то място в класацията си за 100-те най-добри артисти на всички времена и на 23-то място сред най-добрите певци.

Преди 2 седмици отново от онкологично заболяване и отново около рождения си ден почина друга от легендите на рок музиката - Леми Килмистър от Моторхед. Неговото погребение беше вчера, 10 януари.