Главната прокуратура на щата Ню Йорк обяви, че е договорено споразумение в размер на близо 19 млн. долара за жените, които са преживели сексуално насилие и тормоз от холивудския продуцент Харви Уайнстийн, съобщава Си Ен Ен.

"След всичкия тормоз, заплахи и дискриминация, жертвите на Харви Уайнстийн и продуцентската му компания The Weinstein Company най-накрая получиха някакво възмездие", заявява в изявление Летисия Джеймс, главен прокурор на щата Ню Йорк.

Споразумението произтича от съдебно дело за граждански права през 2018 г., заведено от Главната прокуратура на Ню Йорк срещу Харви Уанстийн, Робърт Уанстийн и най-общо компаниите на Уайнстийн за "груби нарушения на гражданските права, правата на човека и бизнес законите в Ню Йорк".

След решението ще бъде създаден и разпределен фонд за компенсация на жертвите в размер на 18 875 000 долара между "жени, които са били подложени на неблагоприятна работна среда, сексуален тормоз и дискриминация, основана на пола, по време на работа в компанията, както и сексуално насилие от страна на Харви Уайнстийн", съобщава главният прокурор.

Като част от споразумението жертвите на Уайнстийн ще бъдат свободни да разказват своите истории без страх от възмездие, предвид че са подписвали съгласия за неразгласяване на някаква информация, казват американските прокурори.

"Това споразумение е победа за всяка жена, която е преживяла сексуален тормоз, дискриминация, сплашване или отмъщение от работодателя си", допълва Джеймс.

Харви Уайнстийн в момента излежава 23-годишна присъда в затвор в Ню Йорк, въпреки че киномагнатът отрече твърденията.

Вижте повече за Харви Уайнстийн в Ladyzone.bg.