Екипът от учени на „Лабораторията по сънища“ към Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват технологично устройство, което да ни даде контрол върху сънищата ни.

Радикалната цел на екипа е да докаже веднъж за винаги, че сънищата на хората не са просто образи, които забравяме веднага след сън, а имат по-дълбок смисъл. Според тях сънищата ни могат да бъдат хакнати, променяни и насочвани, пише „Футуризъм“.

Изчислено, че хората прекарват една трета от живота си в сън. „Хората не знаят, че тази една трета от живота им може да бъде използвана за промяна на тях самите, независимо дали става въпрос са усъвършенстване на креативността ни или подобряване на настроението“, коментира Адам Хоровиц от MIT, който работи по проекта.

Устройството с име „Дормио“ представлява най-просто технологична ръкавица с различни сензори, които засичат в соя фаза на съня се намираме. Когато носещият ръкавицата попадне в състоянието между съзнанието и подсъзнанието, наречено хипнагогия, ръкавицата дава звуков сигнал, който да отчете този момент. По това време човекът започва да вижда халюцинации, които са напълно нормални в стадия между будно състояние и сън.

Снимка: iStock

При първоначални експерименти устройството „изговаряло“ предварително определена дума точно в този момент между будно състояние и сън. Общо 50 от участниците посочили, че след като чули думата „тигър“ в съня им се появил тигър.

Около един процент от хората по света могат да изпаднат в т.нар. осъзнат сън по естествен път, което прави създаването на подобна технология много трудно, тъй като няма достатъчно събрани данни.