Ню Йорк стана 23-ият щат на САЩ, който легализира използването на марихуаната за медицински цели, съобщиха световните агенции.

Съответният законопроект, одобрени преди това от местните законодатели, беше подписан в понеделник от губернатора на щата Андрю Куомо.

"Този закон ще спомогне за облекчаване на страданията на тежко болните пациенти. Той ще позволи да бъде извлечена максимално ползата от марихуаната, като тя бъде поставена при използването й под строг контрол", заяви Куомо в реч пред Нюйоркската медицинска академия.

Разпространението на медицинския канабис ще бъде поверено на пет частни компании под контрола на медицинските власти на щата. Той ще бъде изписван с рецепта само на хора, страдащи от рак, СПИН, мултиплена склероза, болестта на Паркинсон, епилепсия, невропатии и някои други сериозни заболявания.

В съответствие със закона на болните ще бъде разрешено да добавят медицинската марихуана в храната си или с помощта на метода на изпаряването. При това нейното пушене или нейното самостоятелно отглеждане ще продължи да бъде забранено.

Действието на програмата за използването на канабиса за медицински цели може да бъде преустановено по всяко време по разпореждане на губернатора.

Първият щат на САЩ, легализирал медицинската марихуана, стана Калифорния през 1996 година. Съгласно федералните закони на САЩ, съхраняването дори и на малки количества марихуана е незаконно. Но различните щати имат право да приемат свои закони в тази област.

В щатите Колорадо и Вашингтон е легализирана употребата на марихуаната не само за медицински, но и за рекреационни цели.