Над шест хиляди души пяха с Helloween в Зимния дворец в София на 2 декември 2003 г. От тогава германците се славят като метъл бандата с най-много концерти у нас. Идвали са поне десетина пъти и винаги със 100 процента разпродадени билети. През 2011 г., поради големия интерес, Анди Дерис и колегите му направиха не един, а цели два концерта в зала "Христо Ботев", а през 2015 г. пяха пред 13 000 души на съвместен концерт с Judas Priest в „Арена Армеец”.

На 14 декември т.г. чакаме легендите на същото място, но за първи път в оригиналния им състав. Ще видим емблематичните бивши членове – китаристът Кай Хансен и вокалът Михаел Киске.

На сцената ще излязат общо седем музиканти. Сред тях са настоящият певец Анди Дерис и китаристът Саша Герстнер. В концерта, част от турнето Pumpkins United, ще се включат още Михаел Вайкат -китара, Маркус Гроскопф – бас, и Даниел Льобле – барабани.

По този начин, за първи път в България ще могат да бъдат чути всички песни в оригиналния им вид. Очакват се много изненади и близо 3 часа музика с най-големите хитове на групата, споделят организаторите от Bulgarian Live Music.

Идеята за турнето е от 2015 г., когато групата стига до извода, че е време за нова глава в славната им история. „Да свирим песни на Helloween с Unisonic винаги е било приятно завръщане и усещане, но да свирим в оригиналния състав, и с Анди, ще бъде нещо наистина специално“, споделя Киске.

Обиколката започва на 28 октомври в Бразилия и ще мине през Латинска Америка, Европа, Азия и САЩ. 

„Прекарахме си страхотно по времето на Hellish Rock 1 & 2, но сега със сигурност ще удвоим преживяването, разказва Hansen. Markus Grosskopf допълва: „Със сигурност ще има песни, които не сме свирили от много време и дори такива, които никога не сме“.

Билетите вече се продават, като първите 200 са на промоционална цена от 50 лв. (за правостоящи), а след това регулярните ще са 60 лв. (правостоящи), както и 70 и 80 лв. за седящи места.

Helloween

Helloween, смятана за кръстник на power metal, започва своята история в началото на 80-те като обединение на членовете на две хамбургски групи - Iron Fist и Powerfool. Първата формация се управлява с твърда ръка от Михаел Вайкат (китара) и Маркус Гроскопф (бас), които имат ясен план-стратегия за развитието на новата група. И затова, само 2 години след събирането на групата, вече има подписан договор, по силата на който бързо излиза малка плоча, а скоро след това и първият албум Walls Of Jericho. Веднага след него идват и Keeper Of The Seven Keys Part 1 и Part 2, които продават само в Германия над 250 000 копия. Това наистина издига групата във висините не само в родината, но и в цяла Европа, Америка и Япония. Следват 17 години на върха и поредица от албуми.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.