Вероятно около хиляда ще се окажат осъдените, които са избягали от правосъдието. Вчера прокуратурата оповести, че се издирват 500 осъдени, които са избягали и не изтърпяват наказанието си.

Данните са от прокуратурите в половината страна, така че цифрата вероятно ще нарасне двойно.

Престъпление без наказание

Някои от осъдените се издирват и през Интерпол с червена бюлетина. Например, емблематичните Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, които изчезнаха в деня на произнасяне на присъдата им от Върховния касационен съд.

Вече 6 години от Пламен Галев и Ангел Христов няма никаква следа, но имената им се появяват в избирателните списъци преди всеки вот.

Властите твърдят, че не знаят къде е и небезизвестният Евелин Банев-Брендо. Той беше осъден в Италия за трафик на дрога по аферата „Кокаинови крале”. У нас също има присъда за пране на пари, но тя не е окончателна.

С червена бюлетина, но засега без успех се търси и Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за убийството пред дискотека „Соло”. „Първа инстанция на съдебната ни система, СГС го освободи, решиха че е невинен. Едно решение, което не беше единодушно – съдия Ченалова реши, че е невинен и без каквато и да е мярка върна му документите и си замина нанякъде”, разказва Михаил Въжаров, баща на една от жертвите на Тодоров – 21-годишният хокеист Кирил Въжаров.

Безследно изчезва, но за кратко  и бизнесменът, който преди 4 години на пешеходна пътека в Бургас уби 18-годишната Антоанета. Атанас Щерев е осъден на три години затвор. След като присъдата му е потвърдена от Върховния касационен съд, той изчезна, но близки на убитата абитуриентка започват дълга битка да бъде открит. 

И успяват. Щерев е задържан в германия и в момента излежава присъдата си. „Много трудно се стига до процедурата да се обяви за национално издирване… В крайна сметка, получи се, но с много драпане и търсене от наша страна, защото ако човек си остави сам нещата на произвола, няма държавата да ги оправи!”, казва сестрата на Антоанета.

Проблем има и е сериозен

Проблемът с осъдените, но изчезнали е много сериозен, признават от прокуратурата.

„Изключително затруднение срещат служителите на областно звено „Охрана”, а отделно с това те нямат правомощия при издирването. Не могат да издирят лицето, да го обявят за национално издирване, каквото и да е издирване, поради което се иска съдействието на МВР”, обяснява говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Освен на пропуски в процедурата, престъпниците могат да разчитат и на давността при изпълнението на присъдите. При най-тежките престъпления тя е 20 години.