Шестимата задържани при спецакция на ДАНС в ромските махали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград остават в ареста. Това реши Апелативният съд в Пловдив, където арестуваните обжалваха мерките си.

Срещу тях има повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и проповядване на война.

Задържаните не се явиха лично, а пратиха адвокатите си за по-леки мерки. Според прокурора по делото обаче има достатъчно доказателства, че те са извършили престъпление. В дома на един от тях дори е открита бойна пушка без разрешение.

В профилите си във Фейсбук те са публикували не само снимки, но и клипове на „Ислямска държава”, преведени на български език. Там открито се говорело всички да се присъединят към джихада.

„Не е необходимо с думи обвиняемите да са казали: „Хайде да отиваме на война”, а такива призиви могат да бъдат отправени и с действия”, обясни прокурорът Атанас Гичев.

Майката на Ахмед Муса, който е сочен за лидер на групата, също дойде в съда да подкрепи поредните задържани. „Тия клипове можеше да ги изкарват и да си слагат други, само лицата им да са техни, щото това е от незнание, щото това не знаят нашите момчета какво правят, неграмотни са”, обясни Живка Стоянова.