Враца е в шок от жестокия побой, след който почина 18-годишният Тодор от Враца.

Прокуратурата повдигна обвинения на двамата братя биячи, които се саморазправиха с ученика, който почина. 32-годишният Иван Дамянов и 36-годишният Десислав Дамянов ще отговарят за причиняване по непредпазливост на смъртта на Тодор в следствие на умишлено причинена лека телесна повреда. За престъплението се предвиждат до 5 години лишаване от свобода.

Пред полицията в града започна масов мълчалив протест, на който се събраха 500 души. Хората скандираха „Убийци” и посрещнаха с гняв обвиненията на биячите.

"Оказва се, че животът на най-добрия ми приятел струва 5 години. От лека телесна повреда ли се умира?", попита един от близките на Тодор.

Трагичната случка се разиграла малко преди 13 часа във вторник в централната част на Враца, в близост до Дома на науката и техниката, възникнал спор между 18-годишния Тодор и двамата братя във връзка със спазване правилата за движение по пътищата.

Спорът прераснал в побой. На Тодор били нанесени множество удари с ръце.

Разследването до момента е установило, че починалият също е нанасял удари по нападателите си с метален бокс, съобщиха от прокуратурата.

18-годишният Тодор е тренирал бойни изкуства, но никой не го е познавал като конфликтна личност, разказва братът на жертвата.

"Тренираше осем години, аз лично го заведох в залата, осем години таекоун-до, като за тези осем години на улицата не се е бил нито веднъж, защото спортистите са учени на възпитание, учени са на уважение преди всичко. Не виждам причина здрав и възрастен човек, който е два пъти по-голям от него, да не спира да го бие, каквото и да е станало, колкото и да си гневен, в един момент трябва да спреш, ако си човек”, сподели Ивайло Йорданов, брат на Тодор.

Ден на траур обявиха днес в СОУ "Васил Кънчов", където е учил убитият Тодор във Враца. Съучениците на момчето се събраха преди учебните занятия заедно с младежите от клуба по таекуондо, с които Тодор е тренирал, на мълчалив протест пред училището.

Дванайсети „А" клас е притихнал, както никога. На последния чин до прозореца вместо Тодор стоят цветя. До него и в училище, и в последния му час е била приятелката му Грета.

„Как за секунди ни взеха най-добрия ангел на света, не го проумявам, аз бях до него, те го нападнаха, той се отбраняваше, не знам, не го проумявам”, каза тя.

Не проумяват и съотборниците на Тодор от клуба по таекуондо, където момчето е тренирало осем години. „Никога не съм долавял агресия или нещо подобно, спокоен, уравновесен”, описа тодор съотборникът му Владислав Стоев.

„Най-много съм възмутена от хората, които са стоели отстрани и са гледали, видяхме, че има достатъчно много такива”, заяви Ива Иванова, преподавател по история.

„Аз обаче се надявам от името всички виновните в случая, тези двама братя да си понесат заслуженото, защото за мен това е убийство - посред бял ден”, коментира Димитър Марков, директор на СОУ „Васил Кънчов".

От вчера със съучениците на починалото момче работят психолози.

„С децата трябва да се работи поне в две посоки, едната е преработване на травмата, защото това наистина е много тежък шок и стрес, и другото е да се преодолее това много тежко чувство за несправедливост, което те в момента преживяват, както и желанието за мъст”, каза психологът Стоянчо Христов.

Биячите остават в ареста. Единият от братята е стар познайник на полицията, разследван е за кражба и шофиране в нетрезво състояние.

Утре в града ще премине шествие, което ще тръгне от училището на Тодор и ще стигне до лобното му място.