Двамата братя Десислав и Иван Дамянови, които пребиха до смърт 18-годишния Тодор Йорданов в центъра на Враца, вече са обвинени в съучастие в предумишлено убийство по хулигански подбуди. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде коресопнедтът на bTV в региона.

Вчера прокуратурата във Враца повдигна обвинение на двамата в причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на лека телесна повреда. Това предизвика недоволство и протести във Враца. В резултат на това главният прокурор  Сотир Цацаров изпрати в града екип от Върховна касационна прокуратура да провери работата на местните прокурори.

Установено е, че двамата братя са нанесли множество удари по тялото и тила на Тодор. Седем прокурори от ВКП ще разследват смъртта на момчето по заповед на Цацаров, а лекари от ВМА ще направят нова аутопсия на тялото.

Първата аутопсия сочи, че момчето е починало от храна, попаднала в белия дроб.

Доказано е, че Тодор е носил бокс със себе си, приятелката му е потвърдила това пред съдия. Част от нараняванията по ръцете му сочат, че е бил с бокс в дясната ръка.

От свидетелите се знае, че след нападението той е пуснал бокса на земята и друго момче - негов приятел, го е взел, прибрал го е в джоба си и след това го изхвърлил на 15-20 метра от мястото на инцидента. Въпреки огледите обаче предметът не е намерен.

Тази вечер във Враца отново ще има протест, организиран от съучениците на момчето. Очаква се той да е много по-многоброен от този вчера. Освен във Враца протеста се организирани и в София.