Общински терени в столичния кв.”Младост” са станали частни след фиктивна реституция. Самата столична община научи от bTV, че вече не е собственик на някои от имотите.  

Над 11 декара и общо 5 парцела мистериозно са сменили собствеността си под формата на реституция. За някои от имотите Столична община има акт за собственост, но е заличена от регистрите без да бъде информирана. Сред тях има градинка от 3 декара недалеч от Бизнес парка. Тя е била отредена за детска градина, но вече има нов стопанин.

Друг общински имот се намира на обръщалото на автобус 306 в Младост 2. Той не е бил актуван.

Терените са били реситуирани от името на социално слаб човек, друго подставено лице купило наследството му и извършило реституцията с фалшиви документи, а на същия ден собствеността била прехвърлена на бизнесмени.

Как се случва „реституцията”?

Искаме от Министерството на земеделието преписката за възстановяване на земята, върху която са атрактивните имоти.

„Решението на Поземлена комисия – Панчарево от 1994 година не се базира на абсолютно никакви документи. Не беше установена нито преписка по възстановяване, която да доведе до издаването на това решение”, обяснява Спас Парапунов, ръководител на инспектората на МЗХ.

Фалшиви ли са документите? „Достатъчни основания имаме да смятаме такова нещо”. 

Софийски нотариус и Агенцията по кадастъра са признали документите и са узаконили собствеността. Реституцията е извършена от името на човек с нисък социален статус, който по документи е изкаран наследник на милиони, но продава за наследството си за 1000 лева.

Кой е виновен?

Питаме Столична община каква е собствеността на 3-те декара пред 64-та детска градина. Служителите научават от нас, че общинския терен мистериозно е станал частен. От софийския кадастър твърдят, че промяната на собствеността е станала възможна, защото общината не е вписала имуществото и си. От район „Младост” са категорични, че всички документи са предоставени на кадастъра.

Същата верига от хора, по същата схема придобива и още три парцела, собственост на Министерство на отбраната в квартал „Полигона”.

Темата продължаваме утре в предаването "Тази сутрин"