С протест пред съда в Пазарджик и засилено полицейско присъствие започна заседанието на съда по делото срещу 14 лица, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война.

Според активисти на ВМРО политиците у нас не виждали очевидната истина, че след Брюксел следващата мишена е Пазарджик.

„Ние твърдим ,че за България има опасност и се опасяваме, че тази опасност е тук, в  махалите, в България има такива хора и част от тях са в циганската махала в Пазарджик  и това не го казвам аз, казва го австрийското разузнаване”, обяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според обвинителния акт  подсъдимите споделяли снимки и видеоклипове на „Ислямска държава” във „Фейсбук”, възхвалявали бойците на ИДИЛ и дори събирали средства за тях. Имало откровена възхвала на терора и физическо насилие над неверниците.

Снимка: bTV

Всичко може да се изкара на фейсбуците и не са нашите момчета в тий фейсбуци, лепят различни работи –не са ги публикували те ...”, каза майката на Ахмед Муса, един от обвиняемите.

Снимка: bTV

Трима от подсъдимите са признали вината си, също и единствената жена Александрина, превела книгата „Вероотсътпничество”. Книгата е забранена в редица ислямски държави заради радикалните си възгледи и е била разпространявана от подсъдимите.

Първоначално 10 от обвиняемите, между които и Ахмед Муса, поискаха да им бъде променена мярката за неотклонение и да излязат от ареста, но впоследствие се отказаха от това си искане. Делото продължава в петък с разпит на свидетели.