на живо

Сметни, ако можеш

Световната лига се превръща в цирк, а играчите – в клоуни

FIVB

По какво се познава един волейболен фен? По зареяния поглед в нищото! Зад очите не тече някаква гениална мисловна дейност, а само… сметки.

Не че математиката не е красива наука, но тук става дума за 2 точки, 3 точки, 4 победи, 5 победи и кое е по-голямо и по-малко. Световната федерация наследи функциите на всички телевизионни предавания, които ни караха да отговаряме на любопитни въпроси. От юни до септември волейболните фенове предимно… смятат.

Проблемът е, че всяка година формулите са различни. Регламентите на Световната лига ни карат да цъкаме с език многозначително, а след това да чертаем схеми, напомнящи дипломната работа на студент по архитектура.

И след като сметките тази година излязоха криви - дали заради психика, късмет, изпуснати шансове или повече думи, отколкото действия - е време да се пренастроим и пак да… смятаме.

Снимка: FIVB

От догодина правилата са коренно различни. Тогава ще смятаме дали имаме повече точки от Канада, Австралия или Южна Корея. Без значение, че може да сме победили Русия, Бразилия и Полша и да сме в топ 5 на света! Просто не сме измежду привилегированите за следващите 7 години. Не че този формат ще издържи толкова много!

Още нещо – 5 състезателни уикенда и 15 мача преди финалите. За разкош на напрегнатите клубни сезони и една добра подготовка преди световното първенство в България и Италия!

И да затвърдим огромното „Уау!” от промените – има вероятност родните зали да останат празни поне за този турнир. Причината е, че не сме атрактивна дестинация за парите на спонсорите. Вместо у нас, турнир може да се проведе в Саудитска Арабия. Взаимствам примера от Пламен Константинов.

Някой богат шейх решава, че му се гледат световния, олимпийския и европейския шампион, вади парите и организира забава. Не турнир! Забава! Като онези по манежите на цирковете, където едни хора получават пари, за да ръкопляскаме. Само че това не е спорт. Атрактивно е, но липсва хъсът, стремежът да си най-добър, да се изкачиш на върха.

Както е тръгнало, може от по-следващото издание да накараме поне един от волейболистите да играе на ръце, пък после да ги караме след всяка точка да четат Шекспир в оригинал, за да им я признаем. А дали пък няма да е по-интересно да им сложим перуки и всеки, който вземе повече точки от корен квадратен от 4258476, да може да играе три мача по-малко, но два повече пред собствена публика, а след това песничка или стихотворение по избор… Стоп! Спирам, не защото е абсурдно, а за да не давам идеи!

Снимка: FIVB

Волейболният свят е голям и абсурдите дебнат отвсякъде! Особено когато е замесена Световната федерация, която през 2014 г. промени в движение регламента на Мондиала, за да не изгуби феновете по трибуните в Полша.

Само че Световната лига по този начин губи и фенове, и авторитет. Изведнъж един турнир, в който отборите правят основна тренировка преди големите първенства и си сверяват часовниците след клубните сезони, се превърна в една атракция, която със сигурност не си заслужава 1 млн. евро!