на живо

От приказката до трагедията

Драмата с бразилския "Шапекоензе" обедини целия футболен свят

Reuters

Звучи като измислена приказка от старите прашни книги – отбор от 200-хилядно градче, кретащ десетки години из нисшите ешелони на бразилския футбол, стига до елита на страната и вече две години се задържа там.

Непретенциозният "Шапекоензе" е създаден през 1973, няколко години след това успява да поиграе в бразилската Серия А, но после драматично и наглед необратимо затъва в долните дивизии за цели 40 години. В последните два сезона, в разгара на грандиозната финансова криза във футболните среди край Копакабана, "Шапекоензе" е тимът с най-малко финансови задължения в елита, играе приятен футбол и постига успех след успех.

Снимка: Reuters

Последният бе записан в участието в Копа Судамерикана – втория по сила международен клубен турнир в Южна Америка. Тимът стигна до финала след победи над аржентинските грандове "Индепендиенте" и "Сан Лоренсо".

„Нашият отбор напомня на "Лестър" – малък отбор от непопулярен град, който спечели важно отличие“, казва треньорът Кайо Жуниор. И точно преди предполагаемата поредна „златна страница“ в историята, вълшебната приказка не просто се размина с щастливия край, а точно обратното – тази нощ в Колумбия завърши по брутално тъжен начин. На път за първия мач от финала с настоящия шампион на Копа Либертадорес "Атлетико Насионал", отборът на "Шапекоензе" претърпя самолетна катастрофа и от общо 81 души на борда, само трима от футболистите до момента са сред оцелелите.

Трагедията с бразилския тим изключително много напомня на драмата в Мюнхен от 1958, когато отборът на "Манчестър Юнайтед" претърпява зловеща самолетна катастрофа.  21 от 44-мата пътници, сред които по-голямата част от „Бебетата на Бъзби“, загиват, а футболният свят е потресен. Историята е показателна за това, как съперничествата се забравят, а „кръвни врагове“ рамо до рамо почитат едно от най-талантливите поколения не само на „червените дяволи“, но и на целия английски футбол.

Почти 60 години по-късно историята брутално се повтаря. Буквално за броени часове целият свят се обединява и съчувства на пострадалите. Аналогиите с една от най-големите трагедии в съвременния футбол са десетки, а дори съперникът „забравя“ за предстоящата битка на терена. Южноамериканската конфедерация по футбол отмени финала, а тимът на кулумбийския "Атлетико Насионал" „оцвети“ емблемата си в черно и бяло в знак на съпричастност с пострадалите и официално обяви, че настоява купата да се връчи на "Шапекоензе" и тимът да бъде определен за шампион в този сезон на надпреварата.

Играчите на "Барселона" и "Реал" Мадрид, които се готвят за поредното Ел Класико този уикенд, почетоха с минута мълчание жертвите на катастрофата, а бразилската звезда на каталунците Неймар публикува сърцераздирателен статус в социалните мрежи. „Не мога да повярвам, че всичко това се случи... Днес светът скърби, но небето е щастливо да посрещне Шампиони“, написа нападателят, който миналата седмица е летял със същия чартърен полет за мача на Бразилия с Аржентина.

Снимка: Reuters

Десетки съотборници на загинали футболисти, футболни деятели от цял свят и десетки хиляди фенове се включват в съболезнованията (дори и българският ЦСКА отправи скръбно послание заради смъртта на Фелипе Машадо, част от шампионския отбор на „червените“ през 2008). Драмата с тима на "Шапекоензе" покруси целия футболен свят.

Дали бразилския тим ще получи трофея в еквивалента на Лига Европа вече е без значение, остават само мъката и съболезнованията към близките на загиналите. И тъжният факт, че „небето понякога чака Шампиони“.