на живо

Нефутболният път на едни пари

В "Левски" и ЦСКА забравиха коя е основната им дейност

Гарантиран бюджет в размер на 12 милиона лева. Тригодишен план на развитие. Договори със звезди от "Манчестър Юнайтед" и "Уигън". И въпреки това - отчайващ старт на сезона, люлееща се треньорска глава и обезверени привърженици.

Ситуацията в "Левски" е до болка позната и неизбежно води към поредната (вече девета) година без трофей. И по-лошото - без дори минимални признаци за събуждане от дълбоката кома.

Новото при "сините" е очевидно пълната каса. Изпълнителният директор Красимир Иванов дори смело прогнозира финансова печалба за първи път от години.

Как и защо идват парите е съвсем отделна тема. Кристално ясно е откъде не идват - наградни фондове, трансфери, телевизионни права, продажба на билети и фенски артикули. Остават само спонсорите, които вероятно съзират някаква собствена логика в наливането на сериозни суми въпреки липсата (меко казано) на резултати.

Проблемът е съвсем различен - "Левски" просто не функционира на пазарен принцип. Тоест не се издържа чрез основната си дейност (футбол) и следователно никой в клуба не отива на работа със съзнанието, че утрешната му съдба зависи от свършеното днес.

ЦСКА също е с осигурен бюджет, макар че никой няма да ви каже какъв точно е той. "Червените" предприеха различна стратегия и привлякоха съвсем малко нови играчи. Уж подсилиха един и без това силен отбор. И въпреки това - една точка след два кръга. Вече никой не брои загубите от "Лудогорец", не е удобно някак. 

На "Българска армия" също не познават пазарния принцип, а и не се интересуват от него. Там са изцяло погълнати от битката за идентичност и нямат време дори един тригодишен план да нахвърлят.

Случващото се в някогашните грандове дава пълна представа защо УЕФА въведе правилата за финансов феърплей. Едни пари идват отнякъде, харчат се безумно и потъват безследно. Продукцията на терена е слаба и скучна, а треньори са Николай Митов и Стамен Белчев.

Тъжната истина е, че след няколко горещи седмици на куха пропаганда първенството ни отново приключи преди да е започнало.