на живо

Корабът отново има само един капитан

222-милионният Неймар излиза от сянката на Меси

"Досега не съм чувал за кораб, на който да властват двама капитани. Хубаво е да се учим от миналото си"

Покойният Йохан Кройф изрече тези думи нa 24 май 2013 г. в отговор на въпрос дали Неймар би бил добро попълнение за "Барселона". Тогава бразилецът блестеше с екипа на "Сантос", а в родината му се шумеше около евентуалното му преминаване на "Камп Ноу". Трансферът стана факт на следващия ден, когато Неймар обяви, че е избрал да продължи кариерата си в "Барселона".

За 4 години в каталунския гранд той вдигна осем трофея (един триумф в Шампионска лига) и вкара 105 гола в 185 мача, но не беше лидер. Сформира атомно трио в нападение с Лионел Меси и Луис Суарес. И то обаче се наричаше МСН, а Неймар оставаше в сянката на колегите си в атака, по-специално тази на Меси - един от двамата най-добри в света.

От вчера корабът на "Барса" отново има един капитан. След продължителна трансферна сага Неймар премина във френския "Пари Сен Жермен" срещу рекордните 222 млн. евро, на колкото възлизаше освобождаващата клауза в договора му.

В Париж той ще бъде голямата звезда, най-скъпият и може би лидерът. Как обаче се стигна дотук и имаше ли "Барса" възможност да го задържи?

Обратът на века

Интересното е, че според испанските медии Неймар за пръв път сериозно се е замислил за напускане именно след среща с новите си работодатели - "Пари Сен Жермен". Да, става въпрос за онзи паметен обрат през пролетта в осминафиналите на Шампионската лига. "Барселона" загуби първия двубой с 0:4 на френска земя и шансовете за продължаване напред бяха малки.

Неймар обаче поде кампания за обрата (remuntada) в социалните мрежи и вярваше в него. Твърди се, че дори обещал на съотборниците си да вкара поне два гола в реванша.

Направи го. Разписа се на два пъти, изработи дузпа, която Меси реализира, а накрая асистира и на Сержи Роберто за 6:1.

Неймар изведе отбора до исторически обрат и десето поредно присъствие сред осемте най-добри на Стария континент.

Всички обаче, сякаш по навик, се фокусираха върху Меси - "Героят Лео", "Кралят".

Неймар-старши

Бащата на бразилския нападател е и негов агент, ползващ се с пълното му доверие. Той искаше най-доброто за сина си - трансфер в клуб, който ще гради отбор около него. Е, получи се. Въпреки че на сбогуване с "Барса" Неймар определи решението си да напусне като свое, в Каталуния не вярват.

Остават и съмненията, че бащата на Ней умишлено е забавил трансфера и се е погрижил той да се осъществи най-рано на 1 август. Причината - през миналата година бразилецът преподписа с "блаугранас" до 2021 г., а в контракта му имаше бонус "лоялност", в размер на 26 млн. евро, ако остане до 31 юли 2017 г...

Провалите на ръководството

Неймар трябваше да наследи Меси, но се оказа твърде амбициозен и нетърпелив. "Барселона" от своя страна не направи сериозен опит да го задържи.

За пореден път в последните три години, откакто е президент на клуба, Хосеп Мария Бартомеу не реагира адекватно.

Проблемите на каталунците в този период не са един или два. Отборът загърби характерния си игрови стил и след напускането на Шави не се залага на доминация в средата на терена, а на по-директен подход.

На клубната школа "Ла Масия" не се обръща достатъчно внимание. Нейни кадри като Мартин Монтоя, Марк Бартра, Сандро Рамирес, Кристиян Тейо, Сержи Сампер, Мунир и Жоел Масип не получиха шанс за изява или просто бързо бяха отхвърлени.

Като прибавим и странната трансферна политика, заради която Паулиньо от "Гуанджоу Евъргранде" е основна цел, едва ли е изненада, че "Пари Сен Жермен" отмъкна Неймар...

По стъпките на Златан

Да напуснеш "Барселона", защото не искаш да бъдеш асистент на Меси. Познато. Последният, който си тръгна от "Камп Ноу" по тази причина е самият Златан Ибрахимович. Действието се разви през 2010 г., а по-късно шведският таран написа в автобиографията си:

"За мен "Барса" бе детска мечта и летях в небесата. Нещата потръгнаха, но тогава Меси започна да говори... Искаше да играе в халфовата линия, а не на крилото. И така системата се промени от 4-3-3 на 4-5-1. Аз бях жертван и вече нямах свободата на терена, от която се нуждаех за успех. Поисках среща с Гуардиола - за дискусия, не за спор. Казах, че съм използван по грешния начин и ако им е трябвало друг тип играч, е трябвало да купят другиго. Казах му нещо, което и приятел ми каза на мен. "Купи Ферари, а го караш като Фиат...".

Златан се превърна в резерва и прояви буйния си нрав, наричайки треньора Хосеп Гуардиола "безгръбначен страхливец". В крайна сметка изигра едва 29 мача със "синьо-червения" екип, след което премина в "Милан".

Ибра смени 7 отбора, а единствено в "Барса" не успя да стане лидер, въпреки че притежава такива качества. Златан е на върха на атаката, но следи поведението на отбора, направлява и мотивира съотборниците си. Меси и Неймар пък се фокусират върху своето представяне и разчитат да увлекат останалите.

Феновете на "Пари Сен Жермен" помнят как Ибрахимович носеше тима на гръб и го изведе до четвъртфиналите в Шампионска лига през сезон 2015/2016.

Сега вицешампионите на Франция са фаворити за титлата в местната Лига 1, но в евротурнирите ще е далеч по-трудно.

Предстои да видим дали Неймар може да поведе отбора към върха.