на живо

Дългият ръкав на националната чест

Всемогъщият Туитър май сложи край на кариерата на Жерар Пике в националния отбор на Испания

„Не е импулсивно решение, посветих много време да мисля по темата. Не е само заради това, което се случи днес, аз винаги давам всичко от себе си. Някои хора го оценяват, но явно други смятат, че е по-добре да не играя за Испания“ – думите са на 29-годишния централен защитник на Барселона и испанския национален отбор Жерар Пике и идват в отговор на вълната от обвинения, която защитникът усети след победата в мача с Албания този уикенд.

Макар испанците да се наложиха лесно с два безответни гола, новината от мача не бе за резултата, а за „подигравката на Пике с флага на родината“. Футболистът (както много суперзвезди напоследък) реши да изреже дългите ръкави на екипа си и с това си навлече гнева на националистите, тъй като единствен от целия национален отбор нямаше цветовете на испанското знаме на раменете си.

В комбинация с позицията в подкрепа на отцепването на Каталуния, която играчът на „Барса” е демонстрирал неведнъж, случката се превърна в скандал в социалните мрежи и медиите, чийто финал бе официалната позиция на Пике, че след края на този квалификационен цикъл няма да играе повече за националния тим на Испания.

„Опитах всичко, но не мога да търпя повече. Днешният проблем с ръкавите е капката, която преля чашата. Те ме накараха да изгубя ентусиазма си от мачове с националния отбор и, въпреки че след световното в Русия ще съм само на 31 години, аз ще се откажа“, емоционално обяви защитникът.

Може ли да бъде обвиняван? По-скоро не. Да, решението е емоционално и е пряко следствие от сприхавия характер на половинката на Шакира, но въпреки това има и своите логични основания. Макар още да не е отпразнувал 30-ия си рожден ден, Пике е един от най-стабилните защитници, които Испания е имала в последните години. С постоянната и сърцатата си игра за 86 мача с червената фланелка той има огромна заслуга за трофеите на „ла фурия роха“, сред които световна и европейска титла. Но въпреки всичко това (което никой не оспорва, но и никой не изтъква) скандалите и обвиненията са ежедневие.

Дори и легендата на „Барса” Христо Стоичков защити 29-годишния футболист. „Изцяло съм на страната на Пике. Колко пъти е играл за националния отбор с контузии и рани? И никой нищо не каза. А сега бил си отрязал ръкавите. Това са глупости! Испания няма да има скоро такъв защитник“, каза Стоичков в отговор на въпрос по темата.

Причините за омразата са много – от активните политически позиции до огромната ненавист към „Реал” Мадрид, която не спестява във всеки възможен случай, от споменатата му известна изгора до хапливия и активен Туитър акаунт. Заради всичко това Жерар Пике е нещо като „черната овца“ на испанския тим.

Но проблемът е малко по-генерален. За всеки, който поне малко следи испанския футбол, е ясно, че Пике нито е първият, нито ще е последният испанец с про-каталански възгледи в националния отбор. А в случая това дори е без значение, тъй като демонстрацията не е такава, каквато изглежда.

Вълната от негативни коментари в Туитър и Фейсбук (в това число и от футболисти, журналисти и футболни деятели) обаче е била толкова масирана, че защитникът е решил да предприеме драстичната мярка. Което задава още един логичен въпрос – ако „хорското мнение“ в малко над 100 знака може да откаже футболист от толкова ключово поле за изява, какво друго може да постигнат „онлайн разбирачите“?

Снимка: БГНЕС

Във всеки случай не помагат особено в трудни моменти. Един неотдавнашен пример с Уейн Рууни помага на тезата за „могъщия Туитър“. От началото на сезона формата на бившия английски капитан е трагична, но става все по-зле, докато феновете го заливат с обиди и коментари (между които и един, който ще си позволя да цитирам – „ако беше кон, досега да са те застреляли“). Може и точно тази обратна връзка да прави така, че иначе непукист като Уейн Рууни (същото важи и за Пике) да не може да се възстанови от кризата и да се завърне към познатата форма.

В социалните мрежи няма място за нюанс, а възможността за директен контакт с адресата и публична изява пред стотици хиляди читатели направо „разплита езиците“ на знайни и незнайни разбирачи. А най-малкото, което можем да кажем за тях, е, че мислят трезво и са наясно с границите на добрия тон (справка – цитатът за Уейн Рууни няколко реда по-нагоре). Ако си на стадиона и изразяваш шумно своето мнение, няма как да получиш „харесване“ или „споделяне“. Ако си в Туитър или Фейсбук, това е въпрос на секунди.

Точно затова позицията на Пике е ясен знак за все по-значимата роля на обикновения фен в модерния футбол. Ако за едни отрязани ръкави футболист може да получи дузина смъртни заплахи онлайн, то представете си какво ще стане при някакво по-сериозно провинение. И почти сигурен съм, че това най-вероятно няма да се случи само в мрежата.