на живо

Арабската пролет в Ла Лига

Или какво е общото между футболната революция в Испания и... Стара Загора

На 22 януари т.г. футболният свят бе прекалено зает да обсъжда трансфера на Алексис Санчес от “Арсенал” в “Манчестър Юнайтед”, за да обърне внимание на една куриозна новина от Испания. В същия ден, в който чилиецът бе представен като ново попълнение на “червените дяволи”, девет играчи от Саудитска Арабия подписаха накуп с испански клубове от първото, второто и третото ниво на местния футбол.

Трима от тях са национали на своята страна, която ще участва на предстоящото световно в Русия. Яхия Ал-Шехри стана част от “Леганес”, Фахад Мувалад се присъедини към “Леванте”, а Салмам ал Давсари облече екипа на “Виляреал”.

Това е първият случай в историята, в който играчи от Саудитска Арабия, подписват с испански клубове. Мащабната сделка обаче няма нищо общо с футболната реалност, а е част от мултимилионно споразумение за сътрудничество между Ла Лига и азиатската страна.

Според медиите на Иберийския полуостров трите клуба от Примера дивисион ще получат по 1 млн. евро за шестте месеца, в които ще приютят екзотичните си попълнения. Заплатите на деветимата футболисти пък се поемат от федерацията на Саудитска Арабия. И макар треньорите на испанските клубове да не са задължени по никакъв начин да пускат своите нови попълнения в игра, част от тях открито възнегодуваха от мащабната сделка...

Всъщност и България не бе подмината от футболната глобализация с арабски привкус. Миналия септември към “Верея” се присъедини 41-годишният защитник Хюсеин Сюлеймани, който има над 130 мача за националния отбор на своята страна. Веднага след трансфера от родината му поискаха 90 фланелки на старозагорския тим. Впоследствие пък се появиха информации, че левият бек дори плаща от собствения си джоб, за да бъде част от състава на “Верея”.

За разлика от Сюлеймани, който дебютира за българския тим, до средата на март нито един от деветимата му сънародници не бе записал дори минута в официален мач. А треньорът на “Леганес” Асиер Гаритано, меко казано, не остана очарован от привличането на лявото крило Ал-Шехри, заявявайки: “Никога не съм чувал за него, не съм го виждал в игра, не знам дали има качества”.

Към критичната му позиция се присъедини и синдикатът на професионалните футболисти в Испания. “По всичко личи, че тези трансфери са търгуване на престижа на Ла Лига срещу пари. Въпросът е: “Ако го нямаше спонсорското споразумение със Саудитска Арабия, щяха ли тези играчи да дойдат в Испания?”.

Официалната версия гласи, че деветимата са селектирани от скаути на Примера дивисион, които са ги наблюдавали на живо. Дори Фахад Мувалад, наричан Саудитския Меси, обаче не успява да се наложи в “Леванте”.

Поне от медийна гледна точка този футболен експеримент се радва на относителен успех – при представянето на Салмам ал Давсари като играч на “Виляреал“ сайтът на испанския клуб се сгромолясва заради наплива от хиляди фенове от Саудитска Арабия, желаещи да гледат на живо дебютната му пресконференция. Впоследствие тя генерира над 100 хил. гледания в Туитър.

За шефовете на Ла Лига сделката е само началото на изключително изгодно финансово партньорство, което включва отваряне на няколко академии в района на Персийския залив. За ръководителите на футбола в Саудитска Арабия една от целите на проекта е местни играчи да подобрят нивото си в навечерието на мондиала – очевидно повече чрез тренировки, отколкото с игрова практика.

Защото след по-малко от 3 месеца – на 14 юни в Москва, Саудитска Арабия ще участва в мача на откриването на световното срещу домакина Русия. И повторение на унизителната загуба с 0:8 от Германия в дебютния двубой на Мондиал ’02 трябва да бъде избегнато на всяка цена. Колкото и висока да е тя.