Зрелищно учение се провежда в небето над България. Съюзниците от НАТО тренират трансгранични отбранителни операции.

На авиобаза "Граф Игнатиево" започнаха тренировките под името "Тракийска звезда", които са най-близо до реални мисии по охрана на въздушното пространство и защита от въздуха на определени стратегически обекти на територията на страната. Само днес например в тренировката участват 10 самолета от четири държави.

Двойка МиГ-29 излита, за да изпълни мисия в група с американски Ф-15 от Румъния. В същото учение от Румъния влитат британски Юрофайтъри и гръцки Ф-16, за да тренират съвместни операции. Нужна е голяма концентрация, за да успеят самолетите, които идват от далечни бази, да се групират и изпълнят задачите в малка зона от българското въздушно пространство, разказват пилотите.

"Има адреналин винаги. Въпросът е да бъде овладян в някаква степен и норми, и след полета ще бъде освободен”, каза кап. Георги Филипов.

Полетите се изпълняват на 5000 – 6000 метра височина, а изискванията за безопасност налагат самолетите да не се приближават на повече от 300 метра във въздуха, разказват специалистите, които насочват самолетите от земята.

"Най-голямото предизвикателство за мен и моите колеги като щурмани е, че трябва да изградим цифров образ с тези стари радари, които имаме. Да го кажа така – с чук и длето да направим цифрова картина”, обясни майор Янко Топузов, ръководител на полети, бойно управление.

Договорът за ремонт на българските МиГ-29 вече се изпълнява и броят на летящите изтребители расте.

"За догодина, живот и здраве, наистина разчитам да имаме новообучени летци, с които да попълним броя на летците, които са на дежурство", каза бригаден генерал Димитър Петров, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Българските екипажи разчитат основно на опита си в близо 50 международни учения в годините, за да се представят на ниво, въпреки недостига на машини и неритмичното летене.

Учението продължава две седмици и е планирано така, че да бъде безконфликтно спрямо планираните гражданските полети над България.