Руският президент Владимир Путин готви военна офанзива през лятото. Това каза в студиото на bTV Новините журналистът Валери Тодоров, който е бивш кореспондент на БНР в Москва.

„От цялата рокада, която руският президент Владимир Путин направи в правителството, е очевидно, че се засилва военнопромишления комплекс. Мисля, че Русия наистина влиза в един мобилизационен режим, тъй като ключовите фигури, които оттук нататък ще определят политиката и линията на войната, са свързани с именно с военнопромишления комплекс“, поясни той.

За него не е изненада, че Сергей Шойгу напусна поста си. „Отдавна вървяха такива слухове, но все пак той в момента заема един достатъчно висок пост като председател на Съвета за сигурност и ще продължи да бъде в пряк контакт с Владимир Путин – те са много близки“, каза още той.

Валери Тодоров коментира и фигурата на Андрей Белоусов. „Той е известен с това, че е добър организатор и ефективен управленец. Има добър имидж в обществото и тъй като той е цивилно лице, вероятно ще се занимава с всички въпроси от стопанката част на войната, на армията и на страната“, посочи журналистът.

Той припомни също така, че генерал Валерий Герасимов остава на поста си. „На мястото на Белоусов като вицепремиер пък застава Денис Мансуров, който също е свързан с военнопромишления комплекс и то най-вече с ракетите и космическите технологии. Петима губернатори също бяха изтеглени на по-високи постове в правителството и в президентската администрация“, каза още той.

Според него може да се очаква една по-твърда политика във външен план, както и концентрирането на всички усилия към една евентуална военна офанзива.

„Путин ще се опита да провежда оттук нататък една политика на свършените факти, т.е. „това, което сме взели, то е наше и нека сега да преговаря по-нататък“. За мен това е резултат от погрешното тълкуване на резултатите от Студената война – те не бяха изтълкувани като победа на демокрацията над автократизма, а като победа на една страна над друга“, каза още Валери Тодоров.