Здравното министерство ще се опита да ограничи паралелния износ на лекарства
Според зам.-здравния министър Атанас Кундурджиев изходът е в законови промени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
лекарства
Снимка: bTV

Министерството на здравеопазването започва проверки за лекарствата, които от дълго време липсват от пазара. 

Десетки хиляди пациенти с диабет срещат затруднения в последния месец в снабдяването си с инсулин. Това важи и за медикаментите на болните от епилепсия, от ревматоиден атрит и с други заболявания.

Недостиг на лекарства за епилепсия и инсулин в аптекитеТой най-вероятно се дължи на реекспорт на медикаменти

Експертите обясниха, че причината за това е ниската цена на тези лекарства у нас и изнасянето им зад граница - така нареченият "паралелелен износ".

На практика фармацевтичните компании внасят в България двойно повече от потребностите на населението, но продуктите се изнасят към други страни в ЕС, където продажбата им ще струва повече.

На среща в Министерството на здравеопазването днес бяха свикани представители на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Националната здравноосигурителна каса, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти и производители на лекарства.

Според зам.-здравния д-р Атанас Кундурджиев, който свика днешната среща, изходът е да се направят законови промени, с които да се забрани износът на лекарства, докато не се задоволят вътрешните потребности на страната.

Съвместни проверки от страна на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите (НАП) и ИАЛ ще опитат да спрат паралелния износ на лекарства.

Многократно бяха правени опити със законови промени да се ограничи износа на лекарства, когато това е наложително, но това така и не се случи.

Само за януари в Българския фармацевтичен съюз са внесени 130 жалби от болни хора, които не успяват да открият лекарството си в аптечната мрежа. Проверките на ИАЛ са установили само един единствен случай на незаконна практика, когато търговец на едро купува лекарства от аптека, което по закон е забранено.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре