Отново хаос с ваксините за децата – за по-малко от година здравето на най-малките отново е застрашено заради липса на достатъчни количества.

Общопрактикуващи лекари алармираха, че без много шум Здравното министерство писмено им е наредило да спре реимунизациите на децата. Джипитата са инструктирани да използват всички налични ваксини само за имунизации.

Приоритетно те ще бъдат поставяни само на новородените деца, а по-големите ще трябва да изчакат за реимунизация. Регионалните здравни инспекции изискват от тях да изпратят опис на ваксините, с които разполагат и сроковете им на годност. От писмото става ясно, че във ведомството не е постъпило нито една оферта за доставка на ваксините.

От здравното министерство съобщиха, че наличните ваксини ще стигнат за два месеца.

Д-р Гергана Николова ще постави ваксина на 6-годишната Мария, въпреки инструкциите. „Това дете сега ще го върнем. Ще тръгне, например през септември, и ще си кажем, че има време. Да, има време. Ама септември дали ще има ваксини? Въпрос! Дали това дете ще бъде здраво и подходящо за имунизация? Въпрос! Дали през септември няма да има грипна епидемия? Въпрос!”, коментира общопрактикуващият лекар.

„Не дай, Боже, да се случи заболяване, което е в рамките на това, от което би трябвало да е имунизирана”, опасява се Мария Сотирова.

Нито една оферта не е постъпила в министерството за доставка на ваксините. От ведомството не приемат обвиненията, че са закъснели с обявяването на обществената поръчка. След дни ще обявят нова и допускат, че пак никой няма да се яви - търговците им обяснили, че трудно биха осигурили необходимите количества.

„За 2015 г. единствения начин, който е реален, е доставка на по-малки количества на по-къси срокове, разбира се на ваксини, които имат европейски сертефикати и са признати за използване в Европа”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

Ще се търсят всякакви варианти, включително междуправителствени споразумения, помощ от Червеният кръст и Световната здравна организация.

Въпреки че наличните ваксини ще стигнат за следващите два месеца, от Здравното министерство уверяват, че дори след този срок здравето на децата няма да бъде поставеноп на карта.

Това е втората кризисна ситуация за по-малко от година. През лятото на миналата година се разрази скандал - заради бюрократични неуредици търговете за доставка на ваксини за новородените се провалиха.

Междувременно, имунизационният календар беше променен и бебетата трябваше да започнат да се имунизират срещу 6 заболявания, а не както досега - срещу 5.

Това доведе до хаос и в реимунизациите на по-големите деца. През декември обаче министерството обяви, че проблемът е решен - очевидно не съвсем.