Антъни Блинкен – заместникът на държавния секретар на САЩ Джон Кери, посети София, за да потвърди ангажимента на страната му към България и за да благодари, че страната ни поддържа стабилността в района.

Това каза самият Блинкен на кратка пресконференция след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Блинкен е на двудневно посещение у нас.

Сред темите, които той е обсъдил с премиера, са сигурността, енергетиката и миграцията.

Блинкен открои успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и в областта на борбата с контрабандата. Това е изключително достижение и има много уроци, които може да споделите с други държави, обърна се Блинкен към Борисов.

САЩ подкрепят модернизацията на българските въоръжени сили, каза още той.

Енергийната сигурност означава и национална сигурност, заяви Блинкен и добави, че САЩ също така приветстват усилията за диверсификация в енергийния сектор.

Двамата са обсъдили накратко и предизвикателствата, поставени от миграционната криза, като зам.-държавният секретар е посочил, че това е една от най-големите миграционни вълни от Втората световна война насам.

От своя страна премиерът Бойко Борисов благодари за добрата оценка. Благодаря, че оценихте и нашата борба с контрабандата, защото тя позволи да заделим по-голям финансов ресурс за армията, каза Борисов.

Блинкен се срещна и с президента Росен Плевнелиев.