Война между болниците в Русе. Скандалът избухна, след като държавното медицинско заведение поиска предсрочно прекратяване на договора с частната „Медика кор" за съвместна дейност в инвазивната кардиология. Потърпевши от спора ще се окажат пациенти с инфаркти и сърдечни проблеми, които може да останат без лечение през следващите месеци.

Според договора между двете болници частната няма право да извършва дублиращи дейности. От февруари обаче УМБАЛ-Русе планира да въведе своя инвазивна кардиология, което налага „Медика кор" да освободи помещенията с шест месеца по-рано.

„Ние имаме готовност за незабавно започване на инвазивна кардиология, благодарение на налична модерна ангиографска лаборатория, цял етаж от болницата стои празен и очаква пациентите за лечение, кадри, както лекари и сестри”, съобщи директорът на УМБАЛ-Русе д-р Любен Любенов.

От частната болница обаче нямат готовност да се преместят по-рано и контрират, че колегите им нямат достатъчно специалисти.

За пациентите цялата ситуация е абсурдна.

„Няма как да лишиш повече от 300 души от квалифицирана медицинска помощ само за това, защото трябва да премерите коя болница е по-силна”, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

Държавната болница засега няма сключен договор със Здравната каса за инвазивна кардиология. Такъв се предвижда за месец април. Дотогава ще й се наложи да поеме разходите за лечението на пациентите за своя сметка.