Спешни мерки: Видеорегистратори и задължителни колани в автобусите
Шофьорите, които са извършили тежко пътно нарушение, ще се отвеждат в най-близкото районно управление – това са част от мерките, набелязани на извънредното заседание при премиера
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    4
видеорегистратор

В автобусите ще бъдат въведени видеорегистратори, които да заснемат цялата пътна обстановка. Заедно с това всички, които осъществяват обществен транспорт, ще трябва да поставят колани по седалките и пътниците ще трябва да ги ползват – това са само две от мерките, които бяха оповестени след извънредното заседание при премиера, свикано след три катастрофи почти на едно и също място по пътя София – Варна.

Видеорегистраторите, които трябва да бъдат въведени до няколко месеца, ще са едни своеобразни „черни кутии“ и ще помогнат на МВР в разследванията на катастрофи, посочи транспортният министър Ивайло Московски.

Ще се въведат също така изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, каза още той, но допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Ще бъде направен и преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъжда какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата получаващи шофьорска книжка.

На срещата също така е обсъдена възможността за законодателна промяна относно регистрационен режим на автосервизи и морги, за да се гарантира техническо качество, допълни Московски.

Трета катастрофа с жертва край ЛовечКола, движеща се с превишена скорост, се блъсна в стълб при неправилно изпреварване. Загина една жена

По думите му, каквито и действия да извършват държавните институции, докато хората не разберат, че като се качват в колата носят отговорност, докато манталитетът не започне да диктува по-безопасно шофиране, нищо няма да се постигне.

„Разпоредил съм от днес водачите, които са извършили тежко пътно нарушение да се извеждат от автомобилния поток и да се наказват в най-близкото районно управление”, заяви пък главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

2111502152.jpg
Снимка: Ладислав Цветков

Регионалният министър Николай Нанков посочи, че пътят София – Варна, в участъка при село Микре, е основно ремонтиран преди две години и е един от най-добрите пътища в страната.

Нанков каза още, че около Ябланица в един участък ще бъде сложена шумяща маркировка. Той допълни, че тол-системата ще помогне за контрола на лекотоварния и тежкотоварния трафик.

10 жертви на две тежки катастрофи за денонощие на един и същи участък (ОБЗОР)13-годишно дете загина днес, а 9 души – вчера

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че взетите досега мерки за законодателни промени и по-високи санкции на нарушителите ще покажат резултати в края на годината.  

МВР пък ще направи предписания за опасни участъци по пътищата.

Над 7600 са ранени и над 580 са загиналите в катастрофи през 2017.

Тенденцията през последните години е черната статистика да расте – през 2013 и 2014 загиналите във войната по пътищата са над 600, а през 2015 и 2016 г. те надхвърлят 700.

Расте и броя на ранените – през 2015 г. те са близо 9000, а през 2016 г. са над 9300.

  • 0
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре