В Прилеп, родния град на Димитър Талев, се намира един от най-красивите български възрожденски храмове "Свето Благовещение Богородично“.

През 1835 година турските власти издават разрешително за „построяването на църква за българския православен народ“, предаде БГНЕС.

Църквата "Свето Благовещение Богородично" е изградена през 1838 г. от прилепските майстори Коста Лауцо и Ристе Тасламиче и е осветена от митрополит Герасим Пелагонийски.

Инициативата за изграждането ѝ е на водача на Прилепската българска община Хаджи Христо Дамянов Логотет, който успява да издейства в Цариград ферман за нея.

Първата камбана е дарена от Фота, патриотична и милосърдна българка.

Църквата „Свето Благовещение Богородично“ в Прилеп
Снимка: БГНЕС

Известният български историк, публицист и фолклорист от Прилеп Коста Църнушанов за храма в родния си град пише следното: „Отвън тя е сравнително ниска, за да не дразни турците с външния си величествен вид. Затова пък основите ѝ са спуснати няколко метра по-дълбоко. По този начин, снишавайки се отвън, тя се извишава вътре огромна, висока, с допълнително изградени галерии за женското отделение“.

Църквата „Свето Благовещение Богородично“ в Прилеп
Снимка: БГНЕС

На 5 ноември 2023 г. в църквата „Св. Благовещение“ йерарси от три балкански държави отслужиха съвместна света литургия. Празничната литургия в деня на св. апостол Яков, брат Господен, бе отслужена от македонския митрополит Петър, Старозагорски митрополит Киприан и бившия митрополит на Арта Игнатий от Гръцката църква.

Църквата „Свето Благовещение Богородично“ в Прилеп
Снимка: БГНЕС